Japonsko spomína na katastrofu spred 5 rokov, živel zabil 19-tisíc ľudí

TA3
11.3.2016 07:21

Japonci si pripomenuli obete ničivého zemetrasenia, následnej cunami a havárie v jadrovej elektrárne Fukušima. Katastrofa si pred piatimi rokmi vyžiadala vyše 18-tisíc obetí a nezvestných. Státisíce ďalších sa nemohli vrátiť do svojich domovov. Ľudia na spomienkové miesta nosili kvety a zapaľovali sviečky. Podľa poslednej štúdie sa v zasiahnutej oblasti u mladistvých a detí výrazne zvýšil výskyt rakoviny štítnej žľazy.

Spomienkového zhromaždenia v Tokiu sa okrem premiéra Šinzóa Abeho, pozostalých po obetiach a ľudí, ktorí katastrofu spred piatich rokov prežili, zúčastnil aj cisár Akihito s cisárovnou Mičiko. Pamiatku obetí si prítomní uctili minútou ticha, ktorá sa začala o 14.46 h miestneho času, teda presne v čase, keď oblasť prefektúry Fukušima zasiahlo ničivé zemetrasenie s magnitúdou 9,0.

Japonský cisár Akihito vo svojom prejave uviedol, že napriek istému pokroku, ktorý sa v oblastiach postihnutých katastrofou podarilo dosiahnuť, "žije doteraz mnoho ľudí v ťažkých podmienkach". "Dôležité je, aby sme súcitili s trpiacimi tak, aby sa každý, kto sa ocitol v núdzi, a to bez výnimky, mohol čo najskôr vrátiť k normálnemu životu," povedal Akihito.

Podľa japonskej polície si katastrofa z 11. marca 2015 vyžiadala 15 894 obetí na životoch, pričom 2561 ľudí zostáva stále nezvestných. Najviac postihnutými boli pobrežné oblasti v prefektúrach Iwate, Mijagi a Fukušima.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok