Bulharsko chystá povinnú účasť vo voľbách

ČTK
11.3.2016 06:45

Bulharský parlament urobil prvý krok k zavedeniu povinnej účasti voličov vo voľbách. Nadpolovičná väčšina poslancov Ľudového zhromaždenia v prvom čítaní schválila návrh zmien vo volebnom zákone, ktoré túto povinnosť zavádzajú vrátane prípadného postihu za jej nesplnenie.

Bulharsko chystá povinnú účasť vo voľbách
TASR/AP

Konečné hlasovanie sa očakáva koncom marca. Stredopravá vláda premiéra Bojka Borisova je presvedčená, že zavedenie povinnosti Bulharov hlasovať prispeje k obmedzeniu volebných podvodov a zvýši legitímnosť politických inštitúcií v tejto balkánskej krajine.

V Bulharsku, ktoré je od januára 2007 členom EÚ, sa v posledných troch rokoch vystriedalo päť vlád. Pri posledných voľbách, v októbri 2014, bola najnižšia účasť voličov od pádu komunistického režimu pred 25 rokmi.

Návrh zmeneného zákona, pre ktorý vo 240 člennom zákonodarnom zbore hlasovalo 121 poslancov a 27 bolo proti, obsahuje aj sankcie, ktoré ale nie sú prísne. Neposlušným voličom by mala hroziť buď pokuta vo výške 50 leva (približne 25 eur), alebo nevyplácanie sociálnych dávok počas troch mesiacov.

Tento rok v októbri má Bulharsko prezidentské voľby. Nový parlament by v riadnom termíne mali voliť v roku 2018.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok