Holandská polícia zatkla piatu osobu z prípadu Megaupload

TASR
25.1.2012 06:46

Americký predstaviteľ dnes potvrdil, že v prípade webovej stránky na zdieľanie súborov Megaupload zatkli piatu osobu. Holandská polícia zatkla 32-ročného Andrusa Nőmma, občana Estónska, ktorý žije v Estónsku aj v Turecku.

Holandská polícia zatkla piatu osobu z prípadu Megaupload
SITA

Uviedol to predstaviteľ amerického ministerstva spravodlivosti vo Washingtone, ktorý si želal zostať v anonymite vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie prípadu.

Polícia na Novom Zélande zatkla minulý týždeň zakladateľa spoločnosti Megaupload Kima Dotcoma a jeho troch ďalších zamestnancov na základe obvinení Spojených štátov, že umožnili milióny ilegálnych stiahnutí filmov, hudby a ďalšieho obsahu, čím pripravili majiteľov autorských práv o zisk vo výške najmenej 500 miliónov dolárov (388 miliónov eur).

USA obvinili v prípade celkovo sedem mužov a stále sa snažia o zadržanie zvyšných dvoch podozrivých vrátane 35-ročného Slováka, grafického dizajnéra Júliusa B.
Úrady v USA žiadajú o vydanie štyroch zatknutých na Novom Zélande a podľa očakávania budú žiadať aj vydanie zadržaného Nőmma.

Sudca na Novom Zélande odmietol v stredu Dotcomovi udeliť kauciu, ktorá by umožnila jeho prepustenie z väzby. Sudca odôvodnil zamietnutie kaucie tým, že hrozí Dotcomov útek. Prvé vypočúvanie, na ktorom sa má súd zaoberať jeho vydaním do USA, je naplánované na 22. februára.
Dotcom (38) trvá na tom, že je nevinný a nehrozí riziko jeho úteku pred súdnym stíhaním.
Sudca v novozélandskom Aucklande podľa očakávania rozhodne o kauciách troch Dotcomových kolegov tento týždeň alebo začiatkom budúceho týždňa.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok