Je kráľovná Alžbeta za odchod z Únie? Podľa paláca je neutrálna

ČTK
9.3.2016 15:53

Buckinghamský palác označil správu bulvárneho denníka The Sun, že britská kráľovná Alžbeta II. podporuje odchod Spojeného kráľovstva z Európskej únie, za falošnú. Úrad panovníčky k tomu uviedol, že kráľovna v tejto veci zachováva neutralitu, napísala agentúra Reuters.

Je kráľovná Alžbeta za odchod z Únie? Podľa paláca je neutrálna
SITA/AP Twitter/nick_clegg

Falošné tvrdenia

Alžbeta II. zostala nestranná aj v roku 2014, kedy Škótsko rozhodovalo o vyhlásení nezávislosti. Škóti sa nakoniec vyslovili za pokračovanie zväzku s Londýnom. The Sun zverejnil správu s titulkom "Kráľovná podporuje brexit", teda odchod Británie z EÚ.

V texte sa list odvolával na nemenované zdroje, podľa ktorých kráľovná nesúhlas s členstvom v Únii vyslovila najmenej dvakrát za posledné desaťročia. "Kráľovná zostáva politicky neutrálna, ako je tomu po 63 rokov, uviedol hovorca. "Nebudeme komentovať falošné tvrdenia anonymných zdrojov. Referendum je záležitosťou Britov, ktorí rozhodnú," dodal.

Buckinghamský palác pre správu denníka The Sun podal sťažnosť britskej novinárskej organizácie IPSO, uviedla BBC. Podľa uvedených zdrojov Alžbeta II. povedala niekdajšiemu vicepremiérovi a šéfovi liberálnych demokratov Nickovi Cleggovi v roku 2011 na hrade Windsor, že EÚ smeruje zlým smerom.

Britská spoločnosť je rozdelená

Clegg, ktorý podporuje zotrvanie Británie v Únii, správu označil za nezmysel. "Vôbec si nepamätám, že by sa toto stalo. Myslím, že toto nie je vec, na ktorú by som zabudol," napísal Clegg na twitteri.

Britská spoločnosť je pred referendom, ktoré je vyhlásený na 23. júna, rozdelená, preto by podľa Reuters mohol postoj kráľovnej výrazne ovplyvniť postoj voličov.

Britský premiér David Cameron svojim voličom sľúbil zreformovať vzťahy Británie s EÚ a usporiadať do konca budúceho roka referendum o zotrvaní krajiny v Únii. Na príslušnej dohode sa s únijnými predstaviteľmi dohodol vo februári, následne na jún vyhlásil referendum.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok