Šláger na San Sire, v stredu v hre aj Hubočan

TA3, SITA
15.2.2012 06:22

V stredajších prvých zápasoch osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2011/2012 bude mať Slovensko priame zastúpenie v osobe obrancu Zenitu Petrohrad Tomáša Hubočana. Ruský majster privíta od 18.00 h SEČ na vlastnom trávniku Benficu Lisabon. Šlágrom dňa však bude meranie síl AC Miláno a FC Arsenal s úvodným výkopom o 20.45 h. Odvety sú na programe v utorok 6. marca.

Šláger na San Sire, v stredu v hre aj Hubočan
SITA

Zenit opäť na portugalskú nótu

Petrohradčania si premiérový postup do vyraďovacej fázy Ligy majstrov vybojovali vďaka bezgólovej remíze s FC Porto v záverečnom skupinovom kole, v osemfinále ich žreb spojil s ďalším portugalským veľkoklubom Benficou Lisabon. Pôjde o prvé meranie síl týchto súperov, zverenci Luciana Spalettiho sa však budú spoliehať na priaznivú domácu bilanciu s Portugalčanmi, keď v troch zápasoch dvakrát vyhrali a raz remizovali. Benfica sa naposledy v Rusku predstavila v sezóne 2004/2005, keď na pôde CSKA Moskva prehrala v dueli šestnásťfinále Pohára UEFA 0:2, predtým však s klubmi z najrozľahlejšej krajiny na svete neprehrala (aktuálna bilancia 3 - 3 - 1).

Zenit doteraz zvíťazil v súťažiach UEFA 49-krát. Slovenský obranca Petrohradu Tomáš Hubočan si musí dávať pozor, ďalšia žltá karta by mu totiž vystavila stop v nasledujúcom meraní síl. V prospech Portugalčanov by mohol prehovoriť aspekt rozohranosti, v Rusku sa totiž zimná prestávka začala v novembri a prvé jarné kolo je na programe 3. marca. Zenit však zvíťazil vo všetkých troch februárových prípravných zápasoch a zároveň aktuálne má bilanciu 15 súťažných duelov bez prehry, v domácom prostredí je to dokonca už 19 zápasov. Domácim budú pre zdravotné problémy s určitosťou chýbať Domenico Cricsito a Danny, otázny je stav Romana Širokova, Aleksandra Bucharova, Viačeslava Malafejeva, Aleksandra Aňukova, Danka Lazoviča a Aleksandra Keržakova.

"Už sa neviem dočkať, verím, že sa budeme tešiť z úspechu. Je pravda, že v Petrohrade sú momentálne mrazy na úrovni -20 stupňov Celzia, nie je to vôbec príjemné, ale nič s tým nemôžeme urobiť. Teplo sa oblečieme a pokúsime sa vyrovnať s poveternostnými podmienkami," nechal sa počuť T. Hubočan.

Lisabončania nastrieľali v kontinentálnej súťaži číslo jeden 346 gólov. V generálke na osemfinále LM zvíťazila Benfica na domácej pôde nad CD Nacional v pomere 4:1. Čo sa zranení týka, jediným otáznikom je štart Javiho Garcíu. Namiesto Španiela by mal v základnej zostave "orlov" nastúpiť bývalý stredopoliar MFK Košice Nemanja Matič. "Javier sa v piatok zranil a do Petrohradu neodcestuje. Matič ma presvedčil v predošlom zápase, podal vynikajúci výkon. V Rusku sa na neho budem spoliehať," povedal kouč Portugalčanov Jorge Jesus.

Rossoneri o zmenu scenára z ostatných rokov

Hráči AC Miláno nespomínajú na anglických súperov v dobrom, v predošlých troch edíciách Ligy majstrov, v ktorých účinkovali, totiž skončili v osemfinále práve po prehrách s ostrovnými tímami. Pred dvanástimi mesiacmi ukončil európsku púť "rossoneri" londýnsky Tottenham Hotspur, v sezóne 2009/2010 to bol Manchester United a v edícii 2007/2008 práve Arsenal. Celkovo sa však Milánčania môžu pochváliť siedmimi úspechmi v dvanástich dvojkolových dueloch s Angličanmi. "Kanonierom" sa však na Apeninskom polostrove darí, keď triumfovali v štyroch zo šiestich zápasov.

V generálke sa darilo obom klubom a zaujímavé je, že Miláno (v Udinese) i Arsenal (v Sunderlande) dokázali v záverečnej pätnásťminútovke otočiť z 0:1 na konečných 2:1. Stredajší duel bude posledným v drese Londýnčanov pre Thierryho Henryho. Francúz sa následne vráti do New Yorku, kde je kmeňovým hráčom miestnych Red Bulls. "Nechcem hodnotiť svoje hosťovanie v Arsenale, pretože vždy sa dá urobiť viac a lepšie. Aké to však bolo pre mňa? Uvidíme po stretnutí v Miláne. Bolo by pekné rozlúčiť sa úspechom," vyhlásil Henry.

Väčšia maródka trápi domácich, ktorým budú chýbať Mario Yepes, Alberto Aquilani, Kevin-Prince Boateng, Alexander Merkel, Alessandro Nesta, Christian Abbiati, Antonio Cassano a Rodney Strasser. "Momentálne máme veľa zranených hráčov, no verím, že časť z nich bude môcť nastúpiť. Uvedomujeme si, že Arsenal je veľmi silným protivníkom, my sme však doma a chceme využiť túto výhodu," uviedol kouč AC Massimiliano Allegri. Hostia nemôžu počítať s Perom Mertesackerom, Jackom Wilsherom, Abou Diabym, André Santosom a Carlom Jenkinsonom. Za Arsenal nenastúpi ani navrátilec z Afrického pohára národov Gervinho.

Program stredajších prvých zápasov osemfinále futbalovej Ligy majstrov 2011/2012 (časy sú uvedené v SEČ, odvety sú na programe v utorok 6. marca):

18.00 h: Zenit Petrohrad (Rus., v kádri Tomáš Hubočan) - Benfica Lisabon (Portug.), rozhoduje: J. Eriksson (Švéd.)
20.45 h: AC Miláno (Tal.) - FC Arsenal (Angl.), rozhoduje: Kassai (Maď.)

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok