Nezamestnanosť v eurozóne klesla tretí mesiac po sebe

ČTK
1.3.2016 16:19

Miera nezamestnanosti v eurozóne v januári tretí mesiac v rade klesala. Znížila sa na 10,3 % z decembrových 10,4% a dostala sa tak na najnižšiu úroveň od augusta 2011. Oznámil to štatistický úrad Eurostat.

Nezamestnanosť v eurozóne klesla tretí mesiac po sebe
SITA/AP

Vedie Nemecko i Česko

V celej Európskej únii sa nezamestnanosť znížila na 8,9 %, čo je najnižšia úroveň od mája 2009. V decembri jej miera dosahovala deväť 9%. Najlepšia situácia v rámci EÚ panovala v Nemecku a v Českej republike, kde nezamestnanosť od novembra zostáva na 4,5 %, napísal tiež Eurostat.

V Nemecku, najväčšej európskej ekonomike, nezamestnanosť klesla na 4,3 %. Eurostat používa údaje Českého štatistického úradu, ktoré sa líšia od čísiel Úradu práce ČR. Podľa tých miera nezamestnanosti v Českej republike v januári stúpla na 6,4 % z 6,2 % v minulom decembri, kedy tiež rástla.

Estónsko bez zmeny

Eurostat odhaduje, že zo štátov dvadsaťosmičky klesla miera nezamestnanosti v medziročnom porovnaní v januári v 24 krajinách. Bez zmien zostala v Estónsku. V Lotyšsku, Rakúsku a Fínsku sa oproti vlaňajšiemu januáru zvýšila.

Najvyššiu mieru nezamestnanosti štatistici zaznamenali v Grécku a Španielsku. V Grécku podľa posledných dostupných čísel miera nezamestnanosti v novembri predstavovala 24,6 %. V Španielsku, odkiaľ sú k dispozícii januárové dáta, miera nezamestnanosti klesla na 20,5 %.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok