Na parcele pre mešitu našli zarezané prasa s odkazom "Mama Merkelová"

ČTK
25.2.2016 10:26

Na mieste budúcej mešity vo východonemeckom Lipsku našli zarezané prasa s červeným nápisom Mama Merkelová. Informovala o tom nemecká polícia, ktorá sa prípadom zaoberá. Islam považuje ošípané za nečisté zvieratá a ich konzumáciu zakazuje.

Na parcele pre mešitu našli zarezané prasa s odkazom "Mama Merkelová"
SITA/AP

S mešitou dlhodobo nesúhlasia

Problémy v Lipsku pre mešitu nie sú prvé tohto druhu. V roku 2013, kedy boli zverejnené plány na výstavbu moslimskej modlitebne, sa objavilo niekoľko prípadov podpálených kontajnerov, na pozemku budúcej stavby našli tiež napichnuté prasacie hlavy, pripomína agentúra DPA.

V Lipsku má vzniknúť mešita s tradičnou kupolou, čo bude s výnimkou Berlína vôbec prvá takto navrhnutá moslimská stavba vo východnom Nemecku, poznamenal denník Leipziger Volkszeitung.

Odpor Pegidy

Proti zámeru tamojšej moslimskej obce dlhodobo protestuje Lipská odnož hnutia Vlasteneckí Európania proti islamizácii Západu (Pegida). Tá organizuje aj demonštrácie proti migračnej politike kancelárky Angely Merkelovej, ktorá je voči utečencom ústretová.

Podľa oficiálnych údajov za minulý rok prišlo do Nemecka takmer 1,1 milióna žiadateľov o azyl.

Vlani v októbri usporiadala Pegida v Drážďanoch demonštráciu, na ktorú jeden z protestujúcich priniesol šibenicu s menami Merkelovej a vicekancelára Sigmara Gabriela. Nemeckí politici tento spôsob protestu odsúdili ako neprípustný.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok