Za skazu letu MH17 nesie zodpovednosť priamo Putin, tvrdia investigatívci

ČTK
25.2.2016 07:59

Protilietadlový systém Buk, ktorý nad východnou Ukrajinou zostrelil malajzijské dopravné lietadlo, do Donbasu presunuli z rozhodnutia prezidenta Vladimira Putina. Uvádza to skupina investigatívnych novinárov Bellingcat v správe, ktorú zverejnil holandský denník NL Times.

Za skazu letu MH17 nesie zodpovednosť priamo Putin, tvrdia investigatívci
SITA/AP

Ruská raketová brigáda

Skupina Bellingcat zverejnila prvú časť svojej správy o vyšetrovaní skazy letu MH17, ktorú neprežil nikto z 298 ľudí na palube, začiatkom januára. Meno bezprostredného vinníka katastrofy sa autorom správy nepodarilo zistiť.

Uviedla v nej, že malajzijský boeing zostrelila protilietadlová raketa Buk, ktorá k východoukrajinskému mestu Snižne dorazila z Donecka, hlavnej bašty proruských separatistov.

Tam ju vraj previezli ešte v júni od 53. protilietadlovej raketovej brigády, dislokovanej neďaleko Kursku v centrálnom Rusku. Celú trasu systému Buk z Kursku zmapovala už dávnejšie skupina nadšencov.

Putinova zodpovednosť

Vo správe Bellingcat uvádza, že zodpovednosť za zostrelenie malajzijského lietadla nesie dvadsať ruských vojakov, ktorí protilietadlový systém obsluhovali. Ktorýkoľvek z nich vie, kto osudnou raketu vypálil.

Zodpovednosť za smrť civilistov nesie podľa investigatívnej skupiny Putin a jeho minister obrany Sergej Šojgu, ktorí údajne o presune zbrane na východnú Ukrajinu rozhodli.

Informácie žurnalisti odovzdali holandskej prokuratúre, ktorá príčiny katastrofy vyšetruje. S výsledkami svojho vyšetrovania má verejnosť oboznámiť do polovice tohto roka.

mh1_0a000002-be67-d9a4.jpg

Rusko závery Bellingcat ostro kritizuje a odmieta uznať. Podpredseda branného výboru hornej komory ruského parlamentu Franc Klincevič označil tvrdenia investigativcov za "novinársku kačicu" a vyjadril presvedčenie, že skutočná pravda o príčinách incidentu vyjde čoskoro najavo.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok