Vinník zrážky s Pendolinom ide za mreže. Prokurátor nechápe, ako získal vodičák

ČTK TASR
24.2.2016 13:11

Na osem a pol roka väzenia poslal Okresný súd v Novom Jičíne poľského vodiča Slawomira Wojciecha Sondaja, ktorý vlani v Studénke zavinil zrážku kamiónu s Pendolinom. Rozsudok je právoplatný.

Vinník zrážky s Pendolinom ide za mreže. Prokurátor nechápe, ako získal vodičák
Youtube

Odvolať sa nemieni

Mužovi hrozilo za všeobecné ohrozenie z nedbanlivosti až desať rokov. Päťdesiatročný Poliak vošiel s kamiónom na červenú na železničné priecestie, kde ho uväznili závory. Krátko na to do kamiónu narazil vlak. Nehodu traja ľudia neprežili. Dve desiatky ďalších utrpeli zranenia. Verdikt už nadobudol právoplatnosť. Ako obžalovaný, tak aj prokurátor sa ešte v pojednávacej sieni vzdali práva na odvolanie. "Súd to prekvapuje, ale nie nemilo," reagoval na to sudca Jaromír Pšenica.

Trest má mať podľa sudcu aj výchovnú funkciu. "Dávame najavo, že takéto správanie nebude tolerované," povedal. Okrem väzenia mu súd udelil aj zákaz činnosti. Sondaj nesmie desať rokov riadiť automobil. Tento trest platí len na území Česka. Pokiaľ bude odsúdený žiadať o preloženie do poľského väzenia, môže mu tamojší súd zákaz riadenia rozšíriť aj na poľské územie.

sws_0a000002-bde6-a44e.jpg

Ospravedlnil sa, chybu ale neuznáva

Podľa súdu sa Sondaj dopustil hrubej vodičskej chyby. Už skôr uviedol, že obžalovaný vôbec nemal dostať vodičský preukaz. Reagoval tak na fakt, že sa Poliak počas posledných dvoch rokov dopustil na cestách 16 priestupkov a dopravných nehôd. Výšku trestu ovplyvnilo aj správanie obžalovaného. "Priznanie obžalovaného nie je úplné. Súd ho nepovažuje za poľahčujúcu okolnosť. Priznal, že na prejazd vošiel, ale neuznáva chybu. Tvrdí, že na vine je zlé zabezpečenie prejazdu. To je úplne absurdné tvrdenie. Rovnako ako u nás, tak aj v Poľsku platí , že keď svieti červené svetlo, nie je vjazd povolený," uviedol sudca.

Práve takto postavil obžalovaný vodič svoju obhajobu. Tvrdil, že vjazd na koľaje mu umožňovali zdvihnuté závory. To, že už pol minúty blikali červené svetlá, nepovažoval za dôvod zastaviť. Podľa svojich slov svetlá na prejazdoch nikdy nesledoval. Riadil sa výhradne závorami. "Jednalo sa o hrubú vodičskú nedisciplinovanosť," povedal sudca.

Obžalovaný uviedol, že zabezpečenie prejazdu nefungovalo správne. "Uviedlo ma to do omylu a nemohol som sa sústrediť. Závory boli zdvihnuté a pre mňa to znamenalo, že môžem ísť," tvrdí. Vo svojom záverečnom príhovore povedal, že sa všetkým poškodeným ospravedlňuje. "Nikdy by som sa nechcel nachádzať v stave, v akom je pán rušňovodič. Uvedomujem si, čo som mu spôsobil, a uvedomujem si to, čo mohol urobiť v tak krátkom intervale," povedal.

a_0a000002-bde7-25b5.jpg

Zlyhali poľské orgány?

Štátny zástupca Aleš Boháč mu navrhoval až deväťročný trest. "Myslím, že obžalovaný by už nikdy nemal šoférovať," povedal. Zaoberal sa aj jeho predchádzajúcimi priestupkami. Podľa žalobcu v jeho prípade zásadne zlyhali poľské orgány.

"Podľa môjho názoru zlyhali aj poľské orgány. Za posledné štyri roky má obžalovaný len v Poľsku devätnásť záznamov, vrátane dvoch nehôd. Čo viac sa muselo stať, aby sa vybodoval a prišiel o vodičák?" opýtal sa Boháč. Prokurátor vo svojej záverečnej reči uviedol, že nechápe, ako Sondaj v Poľsku získal vodičský preukaz.

Sondaj sa obhajoval tým, že na prejazd mohol vojsť, pretože závory boli zdvihnuté. Zapnuté červené svetlo podľa neho neznamenalo, aby zastavil. "Je desivé, že tieto absurdity vykladá profesionálny vodič, ktorý jazdil po celej Európe. A prešiel tisícky železničných prejazdov," uviedol prokurátor.

Poľský vodič vezúci náklad plechov z Poľska do Maďarska na železničné priecestie vošiel 22. júla v čase, keď už 30 sekúnd svietili červené výstražné svetlá. Vlak, ktorý do kamiónu narazil, išiel tesne pred nehodou rýchlosťou okolo 160 kilometrov. Rušňovodič stihol rýchlosť znížil na približne 140 kilometrov za hodinu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok