Morales už prezidentom nebude, Bolívijčania mu neschálili štrvtý mandát

ČTK
24.2.2016 08:14

Bolívijčania v referende odmietli zmeniť ústavu tak, aby sa ľavicový prezident Evo Morales mohol uchádzať o štvrté funkčné obdobie. Oznámila to volebná komisia, uviedla agentúra Reuters.

Morales už prezidentom nebude, Bolívijčania mu neschálili štrvtý mandát
SITA/AP

Sám Morales doteraz nechcel predbežné výsledky uznať a vyzval obyvateľov k tomu, aby so závermi počkali až na úplné sčítanie hlasov. Po sčítaní viac ako 99 percent hlasov vyplýva, že zmenu ústavy odmietlo 51,3 percenta voličov, za ich bolo 48,7 percenta. Komisia uviedla, že zvyšné hlasy už výsledok nemôžu ovplyvniť.

Bývalý pestovateľ koky a aktivista za práva týchto pestovateľov Evo Morales sa v januári 2006 stal prvým domorodým prezidentom Bolívie. Vtedy získal 54 percent hlasov. V rokoch 2009 a 2014 ho vo funkcii prezidenta obyvatelia opakovane potvrdili, vždy zhruba 60 percentami hlasov.

Voliči v Latinskej Amerike sa ale v poslednej dobe odvracajú od ľavicových populistov, ktorí v minulých rokoch tomuto regiónu dominovali. Koncom minulého roka napríklad prvýkrát po 17 rokoch nezískali socialisti väčšinu vo venezuelskom parlamente a prezidentovi Nicolasovi Madurovi hrozí koniec v úrade.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok