Štáty zneužívajú bezpečnostné hrozby na útlak, tvrdí Amnesty International

TA3 ČTK
24.2.2016 07:21

Štáty zneužívajú bezpečnostné hrozby na obmedzovanie základných práv a slobôd. Vo svojej výročnej správe o stave ľudských práv v roku 2015 to uvádza organizácia Amnesty International. V ohrození podľa nej nie sú len práva a slobody, ale aj zákony, ktoré majú tieto práva chrániť.

Nenápadné a úmyselné ohrozenie

Generálny tajomník AI Salil Shetty sa domnieva, že "mnoho štátov zaobchádza s ľudskými právami s úplným pohŕdaním". "Zatiaľ čo vlády považujú ochranu ľudských práv za hrozbu národnej bezpečnosti, práv a poriadku, milióny ľudí trpia v rukách štátov a ozbrojených skupín. V ohrození je viac ako 70 rokov úsilia a ľudského pokroku," povedal.

Amnesty sa domnieva, že štáty nenápadne a úmyselne ohrozujú inštitúcie, ktoré sa ochranou ľudských práv zaoberajú. Sú zle financované a opomínané. Vlády, ktoré sa snažia vyhnúť zodpovednosti za domáce dianie, podrývajú Medzinárodný trestný súd a ďalšie inštitúcie, ako napríklad Radu Európy. Amnesty International vyzýva vlády k politickej a plnej finančnej podpore takým inštitúciám, ktoré presadzujú medzinárodné zákony a chránia ľudské práva.

V 122 krajinách boli vlani ľudia mučení a vystavení zlému zaobchádzaniu, až 29 štátov nútilo nelegálne utečencov k návratu do krajín, kde im hrozilo nebezpečenstvo. Vlády a ozbrojené skupiny sa dopustili vojnových zločinov v 19 krajinách.

AI obviňuje tiež vlády z poškodzovania agentúr OSN na ochranu ľudských práv a utečencov. Úmyselne vraj maria poslanie OSN, ktorým je brániť masovému násiliu a brutalite, opovrhujú odporúčaním, ktoré OSN vydáva k zlepšeniu ľudských práv. Hrozivým príkladom zlyhania OSN je Sýria. Amnesty vyzýva OSN k zásadnej reforme a začať by sa malo už voľbou nového generálneho tajomníka budúci rok. Mal by byť podporený kandidát s víziou, ktorá zabráni negatívnemu ovplyvňovaniu ľudských práva na štátnej a medzinárodnej úrovni, domnieva sa Shetty.

Na zozname aj Slovensko

Správa ďalej obsahuje opis hlavných prípadov porušovania ľudských práv v jednotlivých krajinách v minulom roku. Okrem Sýrie, kde sú civilisti zabíjaní, mučení vo väzniciach a obliehaní vo svojich mestách, je na zozname napríklad Izrael, Saudská Arábia, Rusko, Mexiko, Maďarsko či Egypt.

Izrael je kritizovaný za kolektívne trestanie Palestínčanov v podobe blokády pásma Gazy, Saudská Arábia za potlačovanie kritikov vlády, Rusko za uplatňovanie vágnej definície národnej bezpečnosti a boja proti extrémizmu, Mexiko za mučenie väzňov a 27.000 zmiznutých osôb, Maďarsko za uzatvorenie hraníc utečencom v krajnej núdzi a bránenie regionálnym pokusom im pomôcť, Egypt za zatýkanie ľudí pod zámienkou bezpečnosti a za dlhodobé zadržiavanie ľudí bez obvinenia a súdneho konania. Slovensko je na zozname za "rozšírenú diskrimináciu Rómov", USA za prevádzkovanie väznice na Guantáname.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok