Najsilnejšia búrka v histórii južnej pologule si vyžiadala najmenej 20 obetí

TA3 TASR ČTK
22.2.2016 07:46

Na najmenej 20 sa zvýšil počet obetí tropického cyklónu Winston, ktorý sa prehnal cez tichomorské súostrovie Fidži. Miestne úrady začali vyhodnocovať materiálne škody. Mimoriadny stav bude platiť ešte ďalších 30 dní.

Mimoriadny stav nekončí

Po odznení tohto prírodného živlu teraz miestne úrady čaká neľahká úloha odstrániť a vyhodnotiť materiálne škody, ktoré napáchala táto podľa meteorologických záznamov najsilnejšia búrka, aká sa kedy vyskytla na južnej pologuli. Po dvoch dňoch otvorili medzinárodné letisko Nadi, pričom prevádzka sa vrátila do normálu. Školy však budú na Fidži zavreté ešte jeden týždeň. Vietor s rýchlosťou 296 km/h povyvracal stromy, spôsobil záplavy a poškodil zdroje energie.

Fidžijský premiér Frank Bainimarama vyhlásil mimoriadny stav, ktorý bude platiť ešte ďalších 30 dní. V platnosti zostáva aj celoštátny zákaz vychádzania, zatiaľ čo úrady čistia cesty od popadaných stromov a opravujú elektrické vedenie.

Následky sú katastrofálne

"Boli zničené domy, mnoho nízko položených oblastí bolo zaplavených," vyhlásil premiér krajiny Voreqeho Bainimarama. "Po tejto dráme prišlo veľa ľudí o dodávky elektriny a vody a nemajú prístup k telefonickému spojenie," dodal šéf vlády.

Letecké fotografie z postihnutých oblastí ukazujú úplne zničené dediny. "S takto katastrofálnymi následkami je jasné, že Fidži čaká dlhé zotavovanie," vyhlásila koordinátorka OSN pre Fidži Osnat Lubraniová. Winston bol jedinou búrkou kategórie päť, aká kedy zasiahla Fidži. Na tomto melanézskom súostroví, ktoré je závislé na turistickom ruchu, žije asi 900.000 obyvateľov.

vyklon_0a000002-bc84-0c86.jpg

Živel lámal rekordy

Tropická cyklóna Winston prekonala doterajší rekord ohľadom rýchlosti vetra na južnej pologuli. Ten dosiaľ držali cyklóna Zoe, ktorá v roku 2002 zasiahla Šalamúnove ostrovy, a cyklóna Monica, ktorá o štyri roky neskôr udrela na Austráliu.

Súostrovie Fidži sa nachádza v južnej časti Tichého oceánu, približne 2900 kilometrov od východného pobrežia Austrálie. Väčšina tamojších 900.000 obyvateľov žije na dvoch hlavných ostrovoch súostrovia - Viti Levu alebo Vanua Levu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok