Krvavý útok v Ankare má mať na svedomí Kurd, výbuch zachytili na videu

TA3 TASR ČTK
18.2.2016 10:07

Útok na vojenské autobusy v Ankare, pri ktorom zahynulo 28 ľudí a desiatky utrpeli zranenia, spáchal podľa tureckého premiéra Kurd zo Sýrie, ktorý prišiel s utečencami. Identifikovali ho podľa odtlačkov prstov. Vo štvrtok z juhovýchodu krajiny hlásia ďalší bombový útok, pri ktorom zomierali ľudia.

Kurdi či Islamský štát?

Podľa tureckých médií v Ankare útočil Salih Necar, ktorý zrejme prišiel do Turecka s utečencami zo Sýrie. Pri vstupe do krajiny mu odobrali odtlačky prstov, vďaka čomu ho polícia teraz identifikovala, napísali noviny Yeni Safak na svojej webovej stránke. Informáciu o kurdskom útočníkovi neskôr potvrdil turecký premiér Ahmet Davutoglu, samotní Kurdi však svoju účasť popierajú a tvrdía, že útočil Islamský štát.

K zodpovednosti za útok v Ankare sa doteraz nikto neprihlásil. Denník Yeni Šafak píše, že auto použité pri útoku v blízkosti vojenského veliteľstva, parlamentu a ďalších vládnych budov, bolo zapožičané v západotureckom meste Izmir pred približne dvoma týždňami.

Výbuch zaznamenaný na bezpečnostnej kamere

Ďalší útok na juhovýchode

Konvoj tureckej armády na juhovýchode krajiny zasiahla explózia, pri ktorej zomrelo najmenej sedem ľudí a niekoľko osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké médiá. K výbuchu došlo deň po tom, čo si teroristický útok v Ankare vyžiadal 28 obetí a 61 zranených.

Explózia zasiahla turecký armádny konvoj na diaľnici spájajúcej Diyarbakir, ktorý je najväčším mestom na prevažne kurdskom juhovýchode krajiny, s okresom Lice.

 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok