Vybrali najkrajší park Slovenska. Je v Bratislave

TASR
16.2.2016 13:38

Ocenenie udelila Spoločnosť pre záhradnú a krajinnú tvorbu. Prvé miesto v súťaži o najkrajší park tohto roka získala záhrada Vodárenského múzea v Bratislave. Informoval o tom Alexander Buzinkay, hovorca Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, ktorej záhrada patrí.

Vybrali najkrajší park Slovenska. Je v Bratislave
SITA/Diana Černáková

Premyslená architektúra

"SZKT každoročne vyberá najkrajšiu novozriadenú alebo zrekonštruovanú záhradu či park na Slovensku. Odbornú porotu tento rok najviac zaujala záhrada Vodárenského múzea BVS," uviedol hovorca. Podľa jeho slov zabodovala záhrada najmä svojou koncepciou oddychového priestoru s prevládajúcim prvkom vody, ktorý vhodne dopĺňajú prírodné materiály drevo a kameň.

Záhrada je pokračovaním náučnej expozície Vodárenského múzea a voda je v nej prítomná nielen fyzicky – fontánami, ale i symbolicky – v oblúkovitých tvaroch chodníkov, v záhradnej architektúre a v samotnom vlnitom reliéfe hektárového pozemku. Návštevníci tam nájdu i vyhliadkovú vežu, cyklopoint s altánkom či ihriská.

Miesto pre rodiny s deťmi

"Odborníci oceňujú, že záhrada ponúka po celý rok kultivovaný priestor na voľný čas v urbánnom prostredí," podotkol Buzinkay. Záhrada je voľne prístupná verejnosti, vyhľadávajú ju podľa hovorcu predovšetkým rodiny s deťmi i študenti.

"Ročne ju navštívi okolo desaťtisíc ľudí," dodal. Záhrada prešla kompletnou revitalizáciou v rokoch 2012 až 2014 pod taktovkou bratislavského ateliéru VAN JARINA. SZKT udelila Vodárenskej záhrade ocenenie na Záhradníckom fóre 2016, ktoré sa konalo uplynulý víkend v Nitre.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok