Clintonová a Sanders sa stretli v tvrdom súboji pred ďalšími primárkami

TASR
5.2.2016 08:06

Bývalá americká ministerka zahraničných vecí Hillary Clintonová a senátor za štát Vermont Bernie Sanders sú poslední dvaja uchádzači, ktorí pokračujú v boji o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany po tom, ako z neho odstúpil bývalý guvernér Marylandu Martin O'Malley.

Liberálne ciele

Diskutovali o tom, ako dosiahnuť liberálne ciele ako je zdravotná starostlivosť pre všetkých a lepší vzdelávací systém, informovala tlačová agentúra AP. Clintonová odmietla Sandersove návrhy ako "nerealizovateľné", zatiaľ čo senátor obvinil Clintonovú, že je ochotná uspokojiť sa s menej, ako si Američania zaslúžia.

"Nesúhlasím s názorom, že to Spojené štáty nemôžu urobiť," povedal Sanders o svojom pláne na všeobecnú zdravotnú starostlivosť pre všetkých. Clintonová trvala na tom, že obaja chcú to isté, "rozchádzame sa v tom, odkiaľ začať a kde skončiť," dodala.

Súboj o prezidentskú kandidatúru Demokratickej strany, kde bola Clintonová dlho považovaná za jasnú favoritku, sa tento týždeň vyostril. Clintonová v pondelok iba tesne (o 0,2 percenta) zvíťazila nad Sandersom v hlasovaní na volebných zhromaždeniach demokratov v americkom štáte Iowa, hoci tam podľa prieskumov mala šesťpercentný náskok.

Vyostrenie súboja

Následne sa obaja dohodli na pridaní štyroch ďalších verejných debát do programu sezóny primárok. Štvrtková debata bola poslednou pred primárkami v New Hampshire, kde má Sanders podľa prieskumov pred Clintonovou veľký náskok.

Vyostrenie súboja oboch uchádzačov dokazujú aj ich finančné výsledky. Clintonová oznámila, že v januári získala na predvolebnú kampaň od darcov 15 miliónov dolárov, čo je o päť miliónov menej ako Sanders, ktorý ju prvýkrát prekonal.

Vo štvrtok sa prezentoval ako zjavný outsider v boji s "najvplyvnejšou politickou organizáciou v krajine" Clintonová naznačila odhodlanie znížiť jeho náskok pred utorňajšími primárkami v štáte, v ktorom v roku 2008 porazila súčasného amerického prezidenta Baracka Obamu predtým, ako ju definitívne porazil. Jej šance sú oveľa nádejnejšie v primárkach a na volebných zhromaždeniach, ktoré budú nasledovať po New Hampshire, dodala AP.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok