Do Libanonu odletel pre Čechov špeciál, Fajád je vraj stále vo väzbe

TA3 ČTK
3.2.2016 16:45

Z pražského kbelského letiska odletel do Libanonu vládny špeciál, ktorý má späť domov dopraviť päť prepustených Čechov. Odovzdanie mužov, ktorí zmizli vlani v júli a na slobode sú od pondelka, by sa malo uskutočniť ešte dnes alebo počas štvrtka.

Špekulácie o výmene

Médiá aj naďalej špekulujú o tom, že prepustenie Čechov je diplomatickým obchodom v podobe ich výmeny za údajného pracovníka libanonských tajných služieb Alího Fajáda držaného v pankráckej väznici, o ktorého vydanie žiadajú USA. Médiá síce informovali o tom, že na palube českého lietadla by mohol byť aj Fajád, jeho advokát však povedal, že jeho klient je stále vo väzobnej väznici. Zatiaľ nemá žiadnu informáciu, že by mal zariadenie opustiť.

Úrady už druhým dňom odmietajú komentovať mediálne úvahy o výmene. Minister zahraničia Lubomír Zaorálek na špekulácie reagoval slovami, že Česko s teroristami neobchoduje. "Počas dneška a zajtrajška by sme mohli dojednať cez nášho veľvyslanca to, aby zadržaní českí občania boli vydaní nám a my sme ich mohli vypraviť na cestu späť do vlasti," povedal šéf českej diplomacie.

Po návrate do vlasti čaká Čechov rutinná zdravotná prehliadka, potom by mali byť prepustení. Vyšetrovanie únosu za českú stranu oficiálne vedie Útvar pre odhaľovanie organizovaného zločinu Roberta Šlachta, ktorého novinári zahliadli v Kbeloch pred odletom airbusu.

Kauzu odmietol s odvolaním sa na policajné vyšetrovanie komentovať premiér Bohuslav Sobotka. "Policajné vyšetrovanie mi neumožňuje, aby som celú otázku podrobnejšie komentoval," uviedol a znova uvítal, že sú Česi na slobode a v poriadku.

Hry tajných služieb

Podľa médií pätica vraj padla do pasce pripravenej libanonskú tajnou službou, ktorá chcela dostať Fajáda z Česka. Prostredník údajne ponúkal informácie o Čechovi unesenom o niekoľko mesiacov skôr v Líbyi. Kým česká civilná rozviedka údajne ponuku považovala za pascu, Vojenské spravodajstvo poslalo do Libanonu dôstojníka Martina Psíka.

Civilná rozviedka vraj vedela vďaka správe z ministerstva zahraničia o tom, že sa Libanonci českým diplomatom v Bejrúte vyhrážali odvetou za Fajádovo zatknutie. O tom istom varovaní nemala tušenie armádna tajná služba, tá civilné jej informáciu neodovzdala, napísala Mladá fronta Dnes. Šéf civilnej rozviedky Jiří Šašek sa od informácií týkajúcich sa úlohy českých tajných služieb v Libanone dištancoval.

Podľa libanonského denníka An-Nahar pätica Čechov prepustená po polročnom zmiznutí v Libanone nebola unesená. Česi sa vraj zdržiavali v Libanone ako hostia na utajovanom mieste a libanonské bezpečnostné zdroje o nich vedeli. Cieľom tohto teatrálneho sprisahania bolo vytvoriť tlak na české úrady a prinútiť ich tým k prepusteniu agenta Hizballáhu Alího Fajáda zadržaného v ČR v rámci zatýkania, ktorého cieľom boli členovia Hizballáhu pôsobiaci v Európe, napísal denník.

V rukách libanonskej rozviedky

Alí Fajád je v Česku od apríla 2014 vo väzbe a čelí obvineniu zo spolupráce s teroristami. O jeho vydanie, ktoré už povolil súd, žiadajú Prahu Spojené štáty. Hrozí mu až doživotie. S extradíciou musí súhlasiť minister spravodlivosti Jiří Pelikán. USA tvrdia, že Fajád a jeho spolupracovníci chceli predať kokaín a zbrane vládnym agentom, ktorí predstierali, že sú členmi kolumbijskej teroristickej organizácie FARC.

Libanonský denník The Daily Star zase napísal, že podľa Fajádovej rodiny je Libanončan stále v českom väzení a nebol prepustený. Rodina tiež tvrdí, že zatknutie ich príbuzného nemá nič spoločné so zbraňami alebo drogami. Podľa libanonskej bezpečnosti bol spolu s piatimi Čechmi prepustený tiež Fajádov brat Saíb, ktorý bol vodičom skupiny. Všetkých šesť mužov je teraz v rukách libanonskej rozviedky, ktorá ich vypočúva.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok