T. Nicholson prečítal úryvok z knihy o Gorile v sprievode ochranky

TASR
10.2.2012 18:41

Investigatívny novinár Tom Nicholson dnes využil svoj prejav počas demonštrácie Gorila v Bratislave na prečítanie úryvku zo svojej knihy, ktorý priamo nespomína spis ani aktérov tejto kauzy. Počas prejavu i jeho odchodu ho sprevádzala ochranka.

T. Nicholson prečítal úryvok z knihy o Gorile v sprievode ochranky
SITA

Ako sa priznal v úvode svojho vystúpenia, pre upozornenie na účasť extrémistov v dave dokonca zvažoval, že vôbec nevystúpi. "Už som bol na ceste domov, ale potom som si uvedomil, že sú tu aj tisíce slušných ľudí," povedal za masívnej podpory účastníkov bratislavského protestu.

"Mám slobodu slova ako každý slobodný občan. Ja hovorím tu na námestí to, čo treba povedať... Ak má niekto chce šikanovať, rád to privítam," uviedol pre TASR Nicholson na margo predbežného opatrenia súdu. Bratislavský okresný súd rozhodol, že kniha o Gorile sa zatiaľ nesmie publikovať, pretože zasahuje do osobných práv jedného z aktérov spisu.

Hoci Nicholson nepatrí medzi organizátorov protestu, vo štvrtok (9.2.) večer sa spolu s nimi zúčastnil na rokovaní s premiérkou Ivetou Radičovou (SDKÚ-DS). "Bol som pozvaný a bol som tiež zvedavý, či vôbec organizátori majú nejaký plán... Chcel som sám seba presvedčiť, či dnes má zmysel sem prísť," povedal o rokovaní so šéfkou exekutívy.

Predbežné opatrenie bratislavského súdu prekazilo plány aj humoristovi Rastislavovi Piškovi. Ten pôvodne plánoval vydať CD, ktoré obsahovalo politický humor a satiru na tému Gorila. "Teraz, keď po 22 rokoch od Nežnej revolúcie nemôžeme niečo robiť, tak neviem," komentoval.

Pred protestujúcimi dnes vystúpila aj Zuzana Wienk z Aliancie Fair-play. Účastníkov mítingu upozornila, že Gorila nie je jediným problémom Slovenska a treba rovnako pamätať aj na ďalšie problémy krajiny. "Tá Gorila ako keby na seba nabalila množstvo skupín, ktoré by chceli zmeniť možno aj charakter politického systému tejto krajiny a ja si myslím, že to je škoda. Na to sú iné prostriedky. Máme veľkú šancu na to, aby sme sfunkčnili orgány činné v trestnom konaní a verejné inštitúcie, lebo o tom je táto kauza," poukázala.
Na poslednú chvíľu zrušil svoju účasť jeden z hlavných aktérov Nežnej revolúcie Fedor Gál. Ten mal na proteste vystúpiť ako rečník. Spoluorganizátorka protestu Gorila Lucia Gallová dôvody jeho neúčasti nechcela konkretizovať, uviedla však, že jeho zdôvodnenie bolo racionálne a nebolo to zo strachu. "Povedal, že je rád, že sme ho pozvali a že nám drží palce," uviedla s tým, že detaily by mal Gál uviesť sám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok