Trump neuspel v prvej ostrej skúške, Clintonová fakticky remizovala

TA3 TASR ČTK
2.2.2016 06:53

V americkej Iowe sa uskutočnili prvé primárky v boji o Biely dom. Ted Cruz sa stal víťazom hlasovania na volebných zhromaždeniach Republikánskej strany. U demokratov fakticky remizovala Hillary Clintonová a Bernie Sanders.

Trump si verí

U republikánov sa dá hovoriť o určitom prekvapení, primárky vyhral senátor Texasu Ted Cruz. Prekvapujúco na druhom mieste skončil so ziskom 24 percent hlasov kontroverzný newyorský realitný magnát Donald Trump, ktorý doteraz viedol v prieskumoch verejnej mienky. Na tretej priečke sa umiestnil senátor za štát Florida Marco Rubio, ktorý dostal 23 percent hlasov.

Cruz označil svoj výsledok za víťazstvo "odvážnych konzervatívcov" a dôkaz, že prezidentského kandidáta stredopravej strany nevyberú médiá, lobisti či stranícky establišment. V príhovore k prívržencom sľúbil, že sa zameria na zmenu politiky vo Washingtone, aby Američania nemuseli niesť bremeno, ktoré zanechalo sedem rokov vlády prezidenta Baracka Obamu.

Trump v reakcii na svoje umiestnenie uviedol, že všetky sily teraz vrhne na ďalšie voľby v štátoch New Hampshire a Južná Karolína. "Získame túto nomináciu na prezidenta. A Hillary alebo Bernieho alebo koho tam postavia hravo porazíme," vyhlásil pred svojimi stúpencami v meste Des Moines v narážke na demokratických uchádzačov o nomináciu. Výsledkom v Iowe sa cíti byť "poctený", pretože predtým si nikto nemyslel, že v tomto štáte sa dostane do prvej desiatky.

Odstúpil ďalší republikán

Radosť z výsledkov neskrýval ani Marco Rubio,  mnohými považovaný za kompromisného kandidáta republikánov, pričom predvolebné prieskumy mu v Iowe predpovedali neúspech. "Ak sa stanem kandidátom, zjednotím stranu a celé konzervatívne hnutie," povedal Rubio. "New Hampshire, uvidíme sa zajtra," vyhlásil Rubio s odkazom na ďalšie volebné zhromaždenia, ktoré sa uskutočnia 9. februára v tomto štáte ne severovýchode USA.

Tábor republikánskych uchádzačov o prezidentskú nomináciu sa počas dnešnej noci opäť zmenšil, keď z volebného súboja odstúpil bývalý guvernér Arkansasu Mike Huckabee, ktorý v Iowe získal iba 1,8 percenta hlasov.

Na republikánskych volebných zhromaždeniach v Iowe tento rok podľa prieskumu Edison Research hlasoval rekordný počet viac ako 180.000 registrovaných voličov. V roku 2012 ich bolo len 121.000.

Sanders sťahuje náskok

Bývalá šéfka americkej diplomacie Hillary Clintonová sa v dramatickom súboji stala veľmi tesnou víťazkou hlasovania na volebných zhromaždeniach Demokratickej strany v americkom štáte Iowa. Uviedla to agentúra DPA s odvolaním sa na centrálu Demokratickej strany v Iowe.

Podľa televízie CNN získala táto vysoká favoritka 49,8 percenta hlasov. Na druhom mieste skončil s nečakane malou stratou - len 0,2 percenta hlasov - senátor za štát Vermont Bernie Sanders, ktorý ju v ostatnom čase začal dobiehať aj v prieskumoch verejnej mienky. Rozdiel medzi nimi bol pritom na začiatku sčítavania hlasov viac ako šesť percent.
Výsledky však stále nie sú konečné, pretože sa čaká na údaje z 11 okresov, uviedla agentúra BNO News. Popredné americké médiá - televízia CNN či agentúra AP - preto zatiaľ nevyhlásili za víťaza nikoho.

Podľa prvých komentárov sú výsledky volieb pre Clintonovú nepriaznivé, pretože Sanders, ktorý bol v Iowe schopný mobilizovať najmä mladých ľudí, sa k nej nebezpečne priblížil.

Odstupuje aj demokrat

Súboj demokratov o Biely dom bude po volebnej noci iba záležitosťou Clintonovej a Sandersa. Americké médiá totiž oznámili, že z neho odstúpil bývalý guvernér štátu Maryland Martin O'Malley. V Iowe získal iba 0,6 percenta odovzdaných hlasov a od začiatku bol bez šance na úspech.

Clintonová ešte pred zverejnením konečných výsledkov v príhovore k stúpencom povedala, že v Iowe si "vydýchla od úľavy", nevyhlásila sa však za víťazku. V Iowe odštartoval maratón primárok a volebných zhromaždení, ktoré sa postupne uskutočnia vo všetkých amerických štátoch. Vzíde z nich súper úradujúceho demokratického prezidenta Baracka Obamu. Voľby hlavy štátu sa uskutočnia 8. novembra.

Po skončení primárok a caucusov si obe veľké strany zvolia na svojich zjazdoch prezidentských kandidátov (18. júla republikáni, 25. júla demokrati). Uchádzači o nomináciu musia dovtedy presvedčiť 1237 delegátov v republikánskom, resp. 2382 v demokratickom tábore. V Iowe sa "hralo" o 30 delegátov u republikánov a 44 u demokratov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok