Rusku a Turecku hrozí priamy stret, letectvo je v bojovej pohotovosti

ČTK
1.2.2016 14:07

Vzťahy medzi Moskvou a Ankarou sa vyostrili až na samotnú hranicu a hrozí stret. Turecké vojenské letectvo bolo uvedené do stavu bojovej pohotovosti a Moskva na druhej strane presunula na základňu v Sýrii najmodernejšie bojové lietadlá Su-35S, píše ruský denník Kommersant.

Situácia je zložitejšia

"Nový incident v tureckom vzdušnom priestore na pozadí vojny nervov zvyšuje riziko priamej konfrontácie medzi Moskvou a Ankarou a hrozí regiónu konfliktom s nepredvídateľnými následkami," upozorňuje denník. Všíma si pritom toho, že Ankaru tentoraz jednoznačne podporil ako šéf Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg, tak Pentagon.

Turecko oznámilo, že jeho vzdušný priestor narušil ruský stíhací bombardér Su-34. Poukázalo na to, že ide o ďalší podobný incident od vlaňajšieho novembra, kedy turecká armáda kvôli tomu zostrelila ruský Su-24.

O život vtedy prišli dvaja ruskí vojaci a udalosť vyvolala diplomatickú krízu medzi oboma krajinami. Kremeľ teraz rovnako ako v novembri obvinenia Ankary odmietol. Po prvom incidente ostro reagoval a okrem iného prijal voči Turecku určité ekonomické sankcie. Podnikol ale tiež vojenské kroky k väčšiemu zabezpečeniu svojich síl pôsobiacich v Sýrii.

Podľa Kommersantu, ktorý o novom prípade hovoril s analytikmi, je ale tentoraz situácia pre Rusko zložitejšia, než tomu bolo po novembrovom incidente.

Rusi nasadili najmodernejšie stroje

Udalosť s Su-34 síce pripomína novembrovú s SU-24, je ale medzi nimi zásadný rozdiel, konštatuje denník. Po prvé, Ankara sa vyhla priamej vojenskej konfrontácii s Moskvou a neriskovala tentoraz útok na ruské lietadlo. Po druhé, rétorika tureckého vedenia svedčí o snahe konflikt s Moskvou čo najviac internacionalizovať a dostať ho mimo rámca bilaterálnych vzťahov. A za tretie, prvé medzinárodné reakcie svedčia o jednoznačnejšej podpore zo strany euroatlantických spojencov, než tomu bolo v novembri.

"Turecký prezident Erdogan v posledných dvoch mesiacoch dôsledne pracoval na tom, aby si zaistil podporu euroatlantických spojencov. Dôraznejší tón vyhlásení znejúcich z Bruselu a Washingtonu k incidentu s Su-34 ukazuje, že sa mu to čiastočne podarilo," poukazuje v tejto súvislosti riaditeľ Ruskej rady pre medzinárodné záležitosti Andrej Kortunov.

Moskva v súčasnosti dáva podľa Kommersantu najavo pripravenosť k akémukoľvek vývoju udalostí a zvyšuje svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii. Zdroje denníka v operatívnom vojenskom velení tvrdia, že sa generálny štáb ruskej armády rozhodol prvýkrát vyskúšať v bojových podmienkach najnovšie lietadlá Su-35S.

Má ísť o štyri stroje, ktoré armáda dostala vlani v októbri a novembri. Pred niekoľkými dňami vraj preleteli cez Kaspické more a vzdušný priestor Iránu a Iraku do Sýrie. Podľa dôstojníka generálneho štábu má Rusko na tamojšej základni v Latakii v súčasnej dobe viac ako 70 lietadiel a vrtuľníkov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok