Ďalší na odstrel? Kadyrov sa vyhráža predákovi ruskej opozície

ČTK
1.2.2016 11:39

Vodca Čečenskej republiky Ramzan Kadyrov zverejnil na sociálnej sieti Instagram neskrývanú vyhrážku likvidáciou ďalšieho predáka ruskej opozície Michaila Kasjanova. Na svojom účte umiestnil videozáznam s bývalým premiérom na muške zameriavacieho ďalekohľadu ostreľovača.

Ďalší na odstrel? Kadyrov sa vyhráža predákovi ruskej opozície
SITA/AP

Výzva k vražde

Čečenská stopa je za vraždami známych kritikov ruského prezidenta Vladimira Putina, vrátane minuloročnej likvidácie Borisa Nemcova.

V texte sprevádzajúcom video na Kadyrovovom instagramovom účte sa uvádza: "Kasjanov prišiel do Štrasburgu za peniazmi pre ruskú opozíciu. KTO NEPOCHOPIL, TEN POCHOPÍ!"

Na upravenom niekosekundovom zázname, urobenom v Štrasburgu pôvodne televíznou stanicou LifeNews, blízkej ruskej vláde, je okrem predsedu strany Parnas Kasjanova tiež predstaviteľ ďalšej opozičnej formácie Otvorené Rusko Vladimir Kara-Mürz. Ten vlani oznámil, že sa ho v máji niekto pokúsil otráviť.

"Pokiaľ ide o pána Kasjanova a o mňa, považujeme toto video za výzvu k vražde," reagoval podľa agentúry AFP Kara-Mürz na Kadyrovovov počin na Instagrame. "Podľa nás je to výsledok prostredia beztrestnosti, ktoré vládne v Rusku od atentátu na Borisa Nemcova," dodal.

Čečenská stopa

Kadyrov v polovici januára na stretnutí s novinármi v čečenskej metropole Groznom označil ruskú nesystémovú opozíciu za nepriateľov ľudu. Tento jeho výrok vyvolal ostrú reakciu ochrancov ľudských práv vrátane splnomocnenkyne pre ľudské práva Elly Pamfilovovej. Kremeľ ale nijako nereagoval.

Nemcova zastrelili 27. februára na moste v centre Moskvy neďaleko Kremľa. Opozícia z vraždy niekdajšieho reformného vicepremiéra obviňuje ruské vedenie, vrátane prezidenta Vladimira Putina, a tiež Kadyrova.

Podľa tvrdenia ruských vyšetrovateľov ale pôvodcovia zločinu pochádzali z podstatne nižších kruhov. Objednávateľom aj organizátorom vraj bol bývalý dôstojník čečenského práporu Sever Ruslan Muchudinov, po ktorom sa však zľahla zem. Priamymi vykonávateľmi vraždy boli ďalší Čečenci.

"Čečenská stopa" sa vyskytla aj v prípadoch vrážd novinárky Anny Politkovskej a ochrankyne ľudských práv Natalje Estemirovovej.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok