Snehová búrka paralyzovala New York a Washington, počet obetí narastá

TA3 TASR
24.1.2016 07:59

Najmenej 19 ľudí zahynulo v súvislosti s fujavicou sprevádzanou prívalmi snehu, ktorá zasiahla východné pobrežie Spojených štátov. Informovala o tom agentúra Associated Press.

New York pod snehom

Traja ľudia najnovšie zomreli pri odhrabávaní snehu v New Yorku, ďalší dvaja umrzli v juhozápadnej časti štátu Virgínia. Podľa agentúry Reuters dovedna 13 ľudí v šiestich štátoch zahynulo pri dopravných nehodách súvisiacich s jednou z najmohutnejších snehových víchríc za posledné roky.

Po tom, čo počas piatkovej noci napadlo v oblasti Washingtonu takmer 60 centimetrov snehu, sa vlna sneženia začala šíriť aj na sever do oblasti mesta New York. Agentúra AP neskôr s odvolaním sa na Národnú meteorologickú službu uviedla, že Central Park sa do 19.00 h miestneho času ocitol pod takmer 64 centimetrovou snehovou pokrývkou.

To je tretie najvyššie číslo od prvých meraní v roku 1869. Rekord pochádza z februára 2006, kedy tam namerali 68,3 centimetra snehu.

Zákaz používania áut

Podobne ako predtým guvernéri ďalších desiatich štátov vyhlásil aj guvernér štátu New York Andrew Cuomo v sobotu stav pohotovosti. Okrem toho s platnosťou od 14.30 h miestneho času (20.30 h SEČ) vyhlásil Cuomo zákaz používania ciest vozidlami v New York City a na Long Islande s výnimkou áut pohotovostných zložiek. Nepremávajú ani linky metra s nadzemnými úsekmi.

Zákaz používania áut zaviedla aj starostka Baltimoru, najväčšieho mesta v štáte Maryland, Stephanie Rawlingsová-Blakeová. Opatrenie platné zatiaľ počas sobotňajšej noci má umožniť rýchlejšie odhrnutie snehu z ciest. Agentúra AP citovala Gregoryho Gallinu z Národnej meteorologickej služby, podľa ktorého by sneženie v oblasti Washingtonu, Baltimoru a Philadelphie malo ustať v sobotu okolo polnoci (nedeľa 6.00 h SEČ).

Podľa agentúry DPA zostali len v štáte New Jersey desaťtisíce ľudí bez elektriny. Kvôli snehu a ľadu bolo v sobotu zrušených viac ako 4.400 letov. Počasie narušilo plány aj ministrovi obrany Ashtonovi Carterovi a viceprezidentovi Joeovi Bidenovi, ktorí sa vracali zo zasadnutia Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose. Namiesto pristátia vo Washingtone muselo byť ich lietadlo presmerované na Floridu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok