Slovensko ponúka dobré lyžiarske podmienky. V Tatrách a Fatrách hrozia lavíny

TASR
23.1.2016 11:17

Na Slovensku prevládajú vďaka mrazivým teplotám, ktoré prevádzkovatelia využívajú na technické zasnežovanie, dobré až veľmi dobré lyžiarske podmienky.

Slovensko ponúka dobré lyžiarske podmienky. V Tatrách a Fatrách hrozia lavíny
SITA/Radoslav Maťaš

Vleky premávajú v desiatkach stredísk

Na Slovensku prevládajú vďaka mrazivým teplotám, ktoré prevádzkovatelia využívajú na technické zasnežovanie, dobré až veľmi dobré lyžiarske podmienky. Vleky a lanovky premávajú vo viac ako 90 strediskách.

Výška snehu dosahuje na väčšine svahov v priemere 35 až 60 cm. Snehová vrstva je zmiešaná z technického a asi z 20% prírodného snehu. Iba na Podbanskom a Látkach sa lyžuje len na 10 až 15 cm prírodného snehu, podmienky sú tu dobré.

Otvárajú sezónu v Malej Lučivnej, kde je v dolnej časti strediska v prevádzke 500 metrový a detský vlek. Okolie Donovál, Kubínskej hole, Štrbského Plesa, Oravskej Lesnej aj Skicentra Strednica v Ždiari ponúka i upravené bežkárske trasy.

Turisti musia byť napozore

V Tatrách a Fatrách pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. TASR o tom informoval Jozef Richnavský zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Pohyb vo vysokohorskom teréne si vyžaduje dôkladné zhodnotenie a otestovanie stability snehovej pokrývky. V Tatrách ako i Fatrách má lavínové nebezpečenstvo lokálny charakter. V Tatrách hrozia lavíny najmä na strmých svahoch vo vyšších polohách nad 1500 metrov nad morom, obzvlášť nebezpečné sú severné návetria v Západných a Vysokých Tatrách.

V Malej a Veľkej Fatre sa mierne lavínové nebezpečenstvo týka strmých svahov s východnou až južnou orientáciou, kde sa sneh z poslednej periódy sneženia uložil vo forme snehových vankúšov a dosiek. Nebezpečné sú najmä strmé lokality bezprostredne pod prevejmi na hrebeňoch. Lavíny väčších rozmerov sa však nepredpokladajú.

Na horách je slnečno

Ráno prevládalo na horách jasné a slnečné počasie. Vo vyšších polohách sa oproti predchádzajúcim dňom mierne oteplilo. Teplota vzduchu sa v polohách nad 2000 metrov nad morom pohybovala od -10 do -15 stupňov Celzia, na podhorí a v dolinách ranná teplota vzduchu klesla aj pod -15 a miestami sa priblížila hodnote -20 stupňov Celzia.

Fúkal iba slabý až mierny vietor, v Nízkych a Západných Tatrách prevažoval juhozápadný vietor, v Malej a Veľkej Fatre fúkal prevažne juhovýchodný vietor a vo Vysokých Tatrách severozápadný vietor s rýchlosťou do 20 kilometrov za hodinu. Na hrebeni Malej a Veľkej Fatry však vietor prechodne silnie a prudký vietor dosahuje v nárazoch rýchlosť až 55 kilometrov za hodinu.

Za posledných 24 hodín nepripadol žiaden nový sneh. Úplne voľný prachový sneh z posledného sneženia je rozložený relatívne rovnomerne. Na mnohých miestach tak prekrýva vetrom ubité dosky, ktoré nie sú dostatočne zviazané so starým tvrdým zľadovateným podkladom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok