Nemci kontroly na hraniciach neukončia, predĺžili ich na neurčito

TA3 ČTK
21.1.2016 08:47

Nemecko predĺži na neurčito kontroly, ktoré vlani zaviedlo na hraniciach pre utečeneckú krízu. V rozhlasovej stanici MDR to povedal minister vnútra Thomas de Maiziére.

Nemecká polícia stráži hranice od septembra, kedy sa prudko zvýšil počet prichádzajúcich utečencov, doteraz sa počítalo s ukončením kontrol v polovici februára.

Krajiny, ktoré sú súčasťou schengenského priestoru, môžu kontroly obnoviť vo výnimočných prípadoch, kedy môže byť ohrozená ich bezpečnosť alebo verejný poriadok. Podľa európskych zmlúv je možné kontroly zaviesť na 30 dní s možnosťou predlžovania, zároveň je nutné informovať o tom ostatné krajiny Európskej únie a Európsku komisiu.

Minister však podotkol, že národné riešenie nemôže byť kľúčom pre vyriešenie utečenecké krízy. Podľa neho je potrebné zabezpečiť ochranu vonkajších hraníc Európskej únie, v spolupráci s Tureckom obmedziť cesty utečencov cez Egejské more a zlepšovať podmienky v krízových krajinách, aby ľudia nemali takú motiváciu vydať sa na cestu do Európy.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok