Produkcia ropy v Rusku by po rokoch mohla tento rok klesnúť

TASR
20.1.2016 23:47

V roku 2016 sa produkcia ropy v Rusku po mnohých rokoch pravdepodobne zníži. Uviedol to šéf spoločnosti Lukoil, najväčšieho súkromného producenta ropy v Rusku, Vagit Alekperov.

Produkcia ropy v Rusku by po rokoch mohla tento rok klesnúť
SITA/AP

Dôvodom sú dlhodobo klesajúce ceny ropy, ktoré spôsobujú, že mnohé firmy obmedzujú prieskum a ťažbu. Ako povedal Alekperov v rozhovore pre agentúru Reuters na okraj Svetového ekonomického fóra v Davose, produkcia v Rusku by tento rok mohla klesnúť o 2 až 3 % a prípadne aj viac, ak by vláda zvýšila dane. O tomto kroku Moskva v súčasnosti uvažuje.

"Ropný priemysel sa momentálne nachádza blízko hranice prežitia," povedal Alekperov pre Reuters s tým, že aj produkcia samotného Lukoilu by mohla klesnúť zhruba v rozsahu, ktorý uvádzal pre celý ropný sektor. Rusko je najväčším producentom tejto komodity na svete a za minulý rok vyťažilo rekordných 534 miliónov ton.

Ruský minister energetiky Alexander Novak ešte v polovici januára uviedol, že ťažba by mohla zotrvať na minuloročnej rekordnej úrovni, v ďalších dňoch však ceny komodity klesli opäť.
Čo sa týka vývozu ropy zo strany Iránu, voči ktorému Európska únia a USA zrušili sankcie, podľa Alekperova potrvá päť až sedem rokov, než Irán svoju produkciu výrazne zvýši. Ako dodal, všetky ťažobné zariadenia v krajine potrebujú modernizáciu a ropné ložiská v Iráne investície.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok