Szydlová obhajovala v EP kroky novej vlády, nevidí v nich problém

TA3 TASR
19.1.2016 22:36

Poľská premiérka Beata Szydlová obhajovala pred členmi Európskeho parlamentu v Štrasburgu kroky novej vlády vo Varšave, ktoré vyvolávajú obavy EÚ. Podľa Szydlovej dvadsaťosmička venuje dianiu v Poľsku priveľkú pozornosť.

Vnútorná záležitosť Poľska

Legislatívne zmeny vo fungovaní poľského ústavného súdu a v postavení verejnoprávnych médií sú podľa Szydlovej v súlade s princípmi EÚ.

"Zmeny, ktoré sme vykonali, odrážajú štandardy EÚ a nijako sa nelíšia od štandardov v iných členských štátoch," uviedla šéfka poľskej vlády počas rozpravy v EP.

Podľa Szydlovej sú uvedené zmeny vnútornou záležitosťou Poľska a v žiadnom prípade neohrozujú princípy právneho štátu a demokracie.

Poľsko pod drobnohľadom

Prvý podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans oznámil, že komisia začína proces, v rámci ktorého bude sledovať dodržiavanie princípov právneho štátu v Poľsku. Mechanizmus sa aktivoval v súvislosti s krokmi novej poľskej konzervatívnej vlády.

Timmermans europoslancom povedal, že EK dostala od Poľska nový list, v ktorom Varšava reaguje na obavy EÚ. Bližšie podrobnosti o obsahu listu ale nechcel uviesť, pretože ho dostal krátko pred svojím vystúpením.

Timmermans tiež zdôraznil, že celý proces monitorovania je len v počiatočnej fáze. Komisia chce podľa neho celú záležitosť riešiť konštruktívne a otvorene, a to formou dialógu s vládou vo Varšave. "Ale veci teraz vyzerajú tak, že sú inštitúcie poľského štátu, ktoré nekonajú v súlade s verdiktmi ústavného súdu," povedal Timmermans, ktorý vidí nebezpečenstvo, že by z toho mohla vzísť systematická hrozba pre právny štát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok