V4 chce pri migrantoch postupovať jednotne, presadzuje funkčné hotspoty

TA3 ČTK
19.1.2016 15:27

Ministri vnútra krajín V4 v spoločnom memorande opäť odmietli povinné kvóty na prerozdeľovanie migrantov. Na tlačovej konferencii po spoločnom rokovaní v Prahe to uviedol český minister vnútra Milan Chovanec.

Obmedzení na pohybe a slobode

V boji proti nelegálnej migrácii je podľa V4 prioritné naplniť záväzok na spustenie funkčných záchytných centier na vonkajšej hranici EÚ. Tieto takzvané hotspoty vraj musia byť zároveň detenčnými zariadeniami - utečenci by ich nemali opustiť, pokiaľ nebude overená ich totožnosť.

"Krajiny V4 naďalej odmietajú povinne záväzné kvóty pre realokáciu utečencov," oznámil Chovanec po schôdzi s kolegami zo Slovenska, Maďarska a Poľska. Ministri podľa neho toto stanovisko zahrnuli do pripraveného spoločného memoranda na návrh poľského šéfa rezortu vnútra Mariusza Blaszczaka.

Chovanec doplnil, že vo V4 panuje zhoda na tom, že nelegálnu migráciu môže zastaviť jedine dôsledná ochrana vonkajších hraníc. Preto je potrebné zaistiť fungovanie takzvaných hotspotov, ako sa na európskej úrovni dohodlo. "Tieto hotspoty musia fungovať vo formáte detenčného zariadenia, kde budú migranti obmedzení na pohybe a slobode, kým budú preverení," povedal Chovanec.

Znížiť riziko zneužitia pasov

Toto stanovisko potvrdil taktiež Robert Kaliňák. "Bojovať proti nelegálnej migrácii bez toho, aby ste ich mali v detenčných zariadeniach je nemožné," uviedol.

Kaliňák taktiež upozornil, že hotspoty by mali zabrániť prípadom, kedy sú utečenci zaregistrovaní na rôznych miestach pod rôznymi identitami, alebo kedy nie sú registrovaní vôbec. Zároveň by sa malo znížiť riziko zneužitia falošných sýrskych pasov.

Ministri vnútra V4 na rokovaní dali jednoznačne najavo, že v otázke migrácie budú ich krajiny v budúcnosti postupovať jednotne. Okrem funkčných hotspotov budú Poľsko, Maďarsko, Česko a Slovensko podporovať taktiež vznik spoločnej európskej pohraničnej stráže.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok