Ruský politik chcel pred kamerami ukázať skromnosť, poriadne sa prerátal

TA3
16.1.2016 20:00

Keď si petrohradský politik Vitalij Milonov išiel kúpiť za asistencie televízneho štábu lacné auto na splátky, zrejme neočakával, že pozornosť pritiahne inak.

Ruský politik chcel pred kamerami ukázať skromnosť, poriadne sa prerátal
Twitter/@golub

Na splátky, ale s pokladom na ruke

Milonov chcel ukázať, že je ľudový politik. Rozhodol kúpiť si auto ruskej výroby Lada Vesta. 658-tisíc rubľov (9-tisíc dolárov) však nezaplatil hneď, ale polovicu čiastky bude tri roky splácať. V záberoch ochotne zapózoval ako podpisuje zmluvu a popritom ukázal oveľa väčší poklad na svojom zápästí. Hodinky značky Ulysse Nardin, model Maxi Marine Chronograf, ktoré mal na ruke, stoja v priemere 730-tisíc rubľov, teda takmer 10-tisíc dolárov.

Ruský politik sa chcel predviesť patriotickým a ľudovým gestom, ale protikorupční aktivisti poukázali na to, že mal na ruke drahšie hodinky ako stálo auto.

Ľudí do toho nič

Podľa ruskej agentúry LifeNews sa Milonovov ročný príjem odhaduje približne na 3,5 miliónov rubľov (48-tisíc dolárov). Podľa priznaní na webových stránkach mestskej rady vlastní záhradu veľkú 900 metrov štvorcových, apartmán veľký 1 000 metrov štvorcových a nejaké rozostavané nehnuteľnosti.

Nie je to prvýkrát, čo sa Milonov ukázal s drahým kúskom na zápästí. Pred dvomi rokmi sa polemizovalo, či vlastní aj hodinky Patek Philippe za približne 990-tisíc dolárov.

Milonov napokon zareagoval na posmešky podráždene. "Ľudí do toho nič. Hodinky sú desať rokov staré... Možno mi ich dala moja babka? Už nič k tomu nepoviem, nikoho do toho nič," povedal pre ruský televízny kanál REN.

Bojovník proti homosexualite

Petrohradský poslanec Milonov je členom Putinovej a Medvedevovej strany Jednotné Rusko. Sám prezident Vladimir Putin ho ocenil medailou za "službu vlasti", údajne si ju zaslúžil za "aktívnu legislatívnu činnosť a dlhoročnú svedomitú prácu".

Petrohradský poslanec sa dostal do povedomia širokej verejnosti ako autor zákona proti propagácii homosexuality. Pôvodne tento zákon platil iba v Petrohrade, ale neskôr sa stal modelom pre zákon, ktorý zakazoval propagáciu netradičných sexuálnych vzťahov medzi maloletými v krajine.

Svoje otvorene homofóbne názory podporoval kontroverznými vyjadreniami na tému LGBTI komunity. Speváčky Madonnu a Lady Gaga chcel počas ich návštevy Ruska za podporu homosexuálov žalovať a nechať zatknúť. K jeho známym vyjadreniam patrí výrok"Homosexualita je nechutná. Homofóbia je krásna a prirodzená. Homofóbia je prirodzenou stránkou ľudských životov."

Predvádzanie elít

Ruské elity majú luxusné hodinky vo veľkej obľube. Milonov nie je jediný, ktorý sa s nimi, pre mnohých nepatrične, predvádzal. Rovnakú značku hodiniek ako mal Milonov pri nákupe auta - Ulysse Nardin - je niekedy vidieť aj na ruke ruského premiéra Dmitrija Medvedeva alebo podpredsedu vlády Dmitrija Kozaka. K verejným postavám, ktoré si zamilovali luxus na ruke, patrí aj hlava Čečenska Ramzan Kadyrov. Cena jeho švajčiarskych Greubel Forsey sa odhaduje na 280-tisíc rubľov.

Vladimir Putin podporil svoj ľudový imidž, keď svoje hodinky Blackpain na ceste po Sibíri daroval synovi pastiera. O mesiac neskôr pri návšteve fabriky si od Putina jeden z robotníkov vypýtal hodinky sám od seba.

Najznámejší svadobný dar

Najznámejšou sa stala kauza hodiniek Dmitrija Peskova, Putinovho hovorcu. Peskov ich ukázal na svojej svadbe. Hodinky s motívom lebky značky Richard Mille patria do limitovanej edície, vyrobilo sa ich len 30 kusov.

Háčikom je, že ich hodnota (37 miliónov rubľov) štvornásobne presahuje ročný plat hovorcu. Napokon sa Peskov vyvliekol z obvinení argumentom, že ide o dar novomanželky. Aktivisti vypátrali, že na jeho ruke sa tento údajný svadobný dar objavil už mesiace pred obradom.

Opozičný aktivista Alexander Navaľný upozornil, že Peskov má evidentne v zbierke aj ďalšie drahé hodinky, ktoré prevyšujú jeho ročný príjem hovorcu vo výške 9 miliónov rubľov, napríklad Rolex Day-Date, Hublot Big Bang Ferrari alebo Omega Constellation.

Okázalé hodinky petrohradského poslanca Milonova sa hneď stali terčom vtipov. „Dobroprajní“ komentátori mu radili, ako by mohol taký drahý dar obhájiť. "Bol to darček od manželky Peskova. Len sa jej opýtajte, potvrdí to," znel ironický komentár na Twitteri.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok