Republikán Perry stiahol prezidentskú kandidatúru, podporil Gingricha

TA3, TASR
19.1.2012 22:43

Krátko pred primárkami amerických republikánov v Južnej Karolíne odstúpil zo súboja o prezidentskú nomináciu ďalší uchádzač. Texaský guvernér Rick Perry oznámil, že stiahol svoju kandidatúru a podporuje v ďalšej kampani bývalého predsedu Snemovne reprezentantov Newta Gingricha.

Republikán Perry stiahol prezidentskú kandidatúru, podporil Gingricha
SITA

Perry (61) uznal, že jeho vyhliadky na úspech v primárkach sú veľmi malé. "Viem, kedy prišiel čas na strategický ústup," povedal na tlačovej konferencii. Gingricha označil za "konzervatívneho vizionára, ktorý môže pretvoriť" Spojené štáty. "Newt nie je dokonalý, ale kto z nás je?" dodal.

O post prezidentského kandidáta Republikánskej strany a teda vyzývateľa prezidenta Baracka Obamu v novembrových voľbách sa po odstúpení Perryho budú uchádzať už len štyria kandidáti. Favoritom je bývalý guvernér štátu Massachusetts a multimilionár Mitt Romney, ktorý aj v Južnej Karolíne vedie pred sobotňajšími primárkami v prieskumoch pred Gingrichom.

Zvyšní dvaja kandidáti, kongresman Ron Paul a bývalý senátor Rick Santorum, za vedúcou dvojicou výraznejšie zaostávajú. Očakáva sa, že mnohí voliči sa definitívne rozhodnú po ďalšej televíznej diskusii, ktorú dnes večer odvysiela televízia CNN.

Perry vstúpil do súboja o Biely dom v auguste a nakrátko sa v prieskumoch dostal pred Romneyho. Po sérii prešľapov a kontroverzných vyjadrení sa však jeho podpora výrazne oslabila. Nízke preferencie mal aj v Južnej Karolíne, kde chcel svoju kampaň oživiť.

Romneymu medzitým spätne odňali víťazstvo v prvom nominačnom súboji v štáte Iowa. Záverečné sčítanie ukázalo, že v tamojšom hlasovaní republikánov získal 3. januára najviac hlasov Santorum. Za nového víťaza ho však nevyhlásia vzhľadom na chýbajúce údaje z ôsmich obvodov, oznámili stranícki predstavitelia.
Romneyho pôvodne vyhlásili za víťaza v Iowe s historicky najtesnejším náskokom ôsmich hlasov, no konečné sčítanie ukázalo, že ho o 34 hlasov porazil Santorum. Výsledky z ôsmich obvodov, ktoré mohli byť v prospech jedného alebo druhého kandidáta, sa Republikánskej strane v Iowe neporadilo osvedčiť, preto nemohla ani s určitosťou stanoviť, kto zvíťazil.

Oficiálne nerozhodný výsledok nič nemení na rozdelení hlasov voliteľov za štát Iowa, ktorí budú v auguste na nominačnom zjazde republikánov hlasovať o kandidátovi na prezidenta.
Romney sa dosiaľ mohol cítiť ako dvojnásobný víťaz a tým si upevniť svoje postavenie favorita. Týždeň po Iowe zvíťazil v primárkach v štáte New Hampshire s výrazným náskokom.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok