Pozrite sa, ako chytili najhľadanejšieho narkobaróna

TA3
12.1.2016 14:02

Drogový kráľ zvaný Krpec je pre mexické úrady mocným protivníkom. So stámiliónovým majetkom a armádou nemilosrdných zabijakov disponuje veľkou mocou. Z väzenia dokázal ujsť hneď dvakrát, opäť ho však dolapili. Pozrite si ako.

Pozrite sa, ako chytili najhľadanejšieho narkobaróna
SITA/AP

Prestrelka v skrýši

Joaquína Guzmána dolapili v piatok po prestrelke, ktorá si vyžiadala päť mŕtvych. Na verejnosť prenikli zábery priamo zo zásahu mexickej námornej pechoty. Média získali zábery z kamier špeciálnych jednotiek, ktoré vnikli do utajovanej skrýše drogového bossa.

Baranidlom rozrazili dvere a preverovali jednu miestnosť po druhej. Elitní vojaci museli čeliť silnému odporu Guzmánovej osobnej stráže, ktorá bola pripravená za svojho šéfa aj zomrieť. Na mieste sa našiel slušný arzenál. Drogovému bossovi zabezpečovali pocit bezpečia dve obrnené vozidlá, osem útočných pušiek, dve tažké ostreľovacie pušky Barret M82, dve vojenské pušky M16 so závesnými granátometmi a aj raketomet.

Guzmána sa podarilo vypátrať z časti aj preto, že plánoval nakrútiť životopisný film o svojom úteku. Jeho ľudia boli v kontakte s hercami a producentmi, ktorí pomohli vypátrať cestu do domu v meste Los Mochis, kde sa narkobarón ukrýval.

V čase prestrelky Guzmán zrejme unikal z tajného bytu cez stoku. K zatknutiu prišlo až mimo jeho úkrytu, keď sa snažil odísť z mesta.

Dokázal unikať

Guzmán s prezývkou El Chapo, teda "Krpec", skončil v rukách polície už tretíkrát, ale doteraz sa vždy dokázal dostať na slobodu. Guzmánov drogový kartel kontroluje veľkú časť obchodu s kokaínom, marihuanou a metamfetamínom v USA. Mexická prokuratúra už nenecháva nič na náhodu a Krpcovi tentoraz hrozí deportácia priamo do USA.

Minulý rok v júli utiekol El Chapo z väzenia 1,5-kilometrovým tunelom, ktorý viedol zo sprchy v cele do rozostavaného domu v poli. V roku 2001 sa mu podarilo utiecť z väzenia v dodávke, ktorá pravidelne vozila bielizeň z väzenskej práčovne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok