V Istanbule sa odpálil samovražedný atentátnik, medzi obeťami sú najmä turisti

TA3 ČTK TASR
12.1.2016 09:47

Námestím sultána Ahmeda v historickom centre tureckej metropoly Istanbul otriasla mohutná explózia, ktorá si vyžiadala najmenej desať obetí a pätnásť zranených. Útok by mal byť dielom samovražedného atentátnika zo Sýrie.

Sýrsky útočník?

"Odsudzujem teroristický čin v Istanbule, ktorý bol vyhodnotený ako útok samovražedného atentátnika sýrskeho pôvodu. Žiaľ, máme desať mŕtvych vrátane tureckých občanov a cudzincov... ďalších 15 ľudí utrpelo zranenia," uviedol prezident Recep Tayyip Erdogan.

Polícia v súčasnosti zisťuje, aký druh trhaviny výbuch spôsobil, uvádza sa vo vyhlásení úradu istanbulského guvernéra.

Cítili otrasy

Námestie sultána Ahmeda neďaleko Modrej mešity je populárne aj medzi zahraničnými turistami. Deväť z desiatich obetí má byť z Nemecka a medzi zranenými majú byť ešte turisti z Nórska, Peru a z niekoľkých ázijských krajín.

Svedok, ktorý bol v čase výbuchu v kancelárii neďaleko Námestí sultána Ahmeda, uviedol, že po explózii videl na zemi ležať niekoľko ľudí. "Ťažko povedať, či boli živí, alebo mŕtvi. Okolité budovy sa pri výbuchu otriasali," uviedol svedok.

Represívne zákroky

Situácia v Turecku sa výrazne vyostrila po 20. júli minulého roku, keď sa v meste Suruč odohral bombový útok na zhromaždenie kurdských a prokurdských aktivistov, ktorí mali vycestovať do sýrskeho mesta Kobani a zapojiť sa tam do rekonštrukčných prác.

Represívne zákroky proti bunkám militantov podozrivých zo sympatií k Islamskému štátu však turecké bezpečnostné zložky zintenzívnili najmä po dvoch súbežných samovražedných atentátoch, ktorých terčom bolo 10. októbra zhromaždenie prokurdských a občianskych aktivistov v Ankare.

Oba útoky si vyžiadali približne 130 obetí. Z atentátov, ktoré sú označované za najzávažnejšie v novodobých dejinách krajiny, je podozrievaný práve kalifát.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok