Saudi uvažujú o predaji časti svojho gigantického ropného koncernu

TASR
8.1.2016 09:51

Saudská Arábia, najväčší vývozca ropy na svete, uvažuje o predaji podielu vo svojom ropnom koncerne Aramco. Ten kontroluje viac než desatinu svetového trhu s ropou. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Saudi uvažujú o predaji časti svojho gigantického ropného koncernu
SITA/AP

Veľký svetový hráč

Ako v rozhovore pre britský týždenník The Economist uviedol podpredseda vlády a zástupca korunného princa Saudskej Arábie Mohammed bin Salmán, predaj by sa mohol uskutočniť prostredníctvom uvedenia akcií na burzu. Konečné rozhodnutie by malo padnúť v najbližších mesiacoch, povedal Salmán bez uvedenia ďalších podrobností. Ako však dodal, takýto krok by bol podľa neho správnym riešením a bol by v záujme saudskoarabského trhu, ako aj firmy Aramco.

Koncern Aramco patrí k rozhodujúcim hráčom na ropnom trhu a jeho investičné rozhodnutia majú potenciál zahýbať cenami ropy a ovplyvniť ekonomiky po celom svete. Aramco kontroluje ropné rezervy v objeme vyše 261 miliárd barelov. To je zhruba 10-krát viac ako v prípade amerického koncernu Exxon Mobil, ktorý je najväčšou svetovou verejne obchodovanou ropnou firmou. Trhová hodnota Exxon Mobil predstavuje 293,52 miliardy eur.

Čo sa týka produkcie, firma Aramco vyťažila v decembri 10,25 milióna barelov denne. Na porovnanie, ruský Rosnefť produkuje denne cez 5 miliónov barelov a Exxon Mobil okolo 4 milióny barelov/deň.

Významná zmena v ekonomickej politike

Otvorenie sa firmy Aramco investorom by znamenalo zatiaľ najvýznamnejšiu zmenu Saudskej Arábie v jej ekonomickej politike od 70. rokov minulého storočia, keď vláda spustila proces znárodňovania. Zástupca korunného princa prirovnal najnovšie plány k zmenám, ktoré odštartovala Margaret Tchatcherová v britskej ekonomike v 80. rokoch 20. storočia.

Čo sa týka plánovaného uvedenia akcií na burzu, podľa The Economist by sa v prvom slede mohlo na burze v Rijáde ponúknuť 5 % spoločnosti a ďalšie akcie by sa predali neskôr. Saudská Arábia by si však ponechala v spoločnosti kontrolný podiel.

V dôsledku dlhodobého poklesu cien ropy, od ktorej je ekonomika Saudskej Arábie vysoko závislá, sa Rijád rozhodol pre reformy s cieľom znížiť závislosť od ropného sektora. Predaj podielu v spoločnosti Aramco by pomohol podporiť štátny rozpočet, aj keď podľa Salmána má saudskoarabská ekonomika od krízy stále veľmi ďaleko.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok