Fico sľubuje ďalšie zvýšenie minimálnej mzdy. Ale až po voľbách

TA3 SITA
4.1.2016 15:36

Ak bude po marcových parlamentných voľbách Smer vo vláde, minimálna mzda na rok 2017 by sa mala opäť zvyšovať. Vyhlásil to v pondelok na tlačovej besede premiér Robert Fico. Ako ďalej povedal, inštitút minimálnej mzdy považuje Smer za svätý.

Predpoklady na ďalší rast

"Nikdy tento inštitút nebudeme rušiť, naopak budeme vytvárať všetky predpoklady na ďalší a ďalší rast minimálnej mzdy. Rešpektujeme právo sociálnych partnerov dohodnúť sa na výške minimálnej mzdy. Pokiaľ takáto dohoda nenastane, potom je na rade Vláda SR, ktorá rozhodne v akej výške bude minimálna mzda," doplnil premiér.

Minimálna mzda na Slovensku od začiatku tohto roka vzrástla z 380 eur na 405 eur. Ide o nárast sumy minimálnej mzdy o 6,58 %. Najnižší možný hrubý hodinový zárobok v tomto roku dosiahne 2,328 eura, kým v minulom roku bol 2,184 eura.

Vyššie materské dávky

Od začiatku roka sa zvýšila aj suma materskej dávky zo 65 % na 70 % z hrubej mzdy zamestnanca, resp. z vymeriavacieho základu samostatne zárobkovo činnej osoby. "Máme ambíciu zvýšiť materskú ďalej o päť percent, išli by sme na 75 percent denného vymeriavacieho základu," povedal Fico. V praxi by to podľa neho znamenalo, že poberateľka materskej by mala k dispozícii 97 % čistého príjmu pred materskou.

Rezort práce a sociálnych vecí predpokladá, že zvýšenie materskej dávky sa bude týkať približne 24,2 tisíca poberateľov tejto dávky. Priemerná mesačná suma materského bude v roku 2016 predstavovať 459,6 eura, čo je nárast o 32,8 eura v porovnaní s minulým rokom. Zvýšenie materskej dávky by si malo z rozpočtu Sociálnej poisťovne vyžiadať takmer 8,8 mil. eur.

Príspevok na starostlivosť o dieťa

Účinnosť od januára nadobudlo tiež zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa. Ako vysvetlil predseda vlády, príspevok sa týka detí do 3 rokov a pri dlhodobo nepriaznivom zdravotnom stave ide o deti do 6 rokov. "Ide nám predovšetkým o to, aby sa zvýšil príspevok, ktorý pokrýva náklady na jasle, materskú škôlku alebo náklady na opatrovateľa, opatrovateľku," podotkol Fico.

Spomínaný príspevok vzrástol z 230 eur na 280 eur. "Výrazne sa zjednodušuje aj formálna stránka, pretože rodič nebude povinný platiteľovi mesačne preukazovať výšku skutočných nákladov na zabezpečenie starostlivosti o dieťa. Aj touto formou chceme, aby mali rodičia k dispozícii finančné prostriedky, ktoré dajú na zabezpečenie starostlivosti," uzavrel Fico.

Pozrite si celú tlačovú besedu

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok