Ukrajina uvalila moratórium na stámiliónový ruský dlh

SITA
18.12.2015 13:34

Ukrajina uvalila moratórium, teda odklad splatnosti, na dlhopisy v držbe Ruska v objeme 3 mld. USD a na komerčný dlh vo výške 507 mil. USD voči ruským bankám. Oznámil to ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Ukrajina uvalila moratórium na stámiliónový ruský dlh
SITA/AP

Dlhopisy sú splatné 20. decembra. Moratórium bude v platnosti "až dovtedy, kým prijmú naše návrhy na reštrukturalizáciu alebo do prijatia rozhodnutia príslušným súdom... Sme pripravení na to, že Rusko podnikne súdne kroky," povedal Jaceňuk.

Ukrajinské ministerstvo financií zároveň uviedlo, že trvá na svojom štvrtkovom vyjadrení, že Ukrajina zostáva zaviazaná k rokovaniam o konsenzuálnej reštrukturalizácii. Moskva ešte vo štvrtok vyhlásila, že čaká na ponuku z Kyjeva.

Medzinárodný menový fond už skôr klasifikoval tieto záväzky ako oficiálne. Podľa Ruska to podporuje jeho pozíciu v spore s Ukrajinou. Kyjev tvrdí, že dlh voči Rusku je komerčný a mal by byť súčasťou reštrukturalizačného plánu, na ktorom sa Ukrajina dohodla s inými veriteľmi. Krajina zároveň zopakovala, že záväzky voči Rusku, ktoré sú splatné 20. decembra, neuhradí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok