Putin priznal prítomnosť Rusov v Donbase, tvrdo kritizoval Ankaru

TA3 ČTK TASR
17.12.2015 11:16

Ruský prezident Vladimir Putin pripustil ťažkosti ruskej ekonomiky pre závislosť na cenách hlavného exportného tovaru, ropy a plynu. Spomenul "plazivú islamizáciu" v Turecku, ktoré má s Ruskom zlé vzťahy, aj zakladateľa moderného Turecka Kemala Atatürka.

Pripustil, že v Donbase operujú Rusi

Putin pripustil prítomnosť Rusov, plniacich vojenské úlohy na východe Ukrajiny. Poprel však, že by Moskva do Donbasu poslala pravidelné jednotky ruskej armády. 

"Nehovorili sme, že tam nie sú ľudia, ktorí plnia isté úlohy, okrem iného aj vo vojenskej oblasti. To však neznamená, že sú tam pravidelné jednotky. Uvedomte si rozdiel," uviedol počas reakcie na otázku o možnej výmene ukrajinskej pilotky za dvoch ruských vojakov zajatých Kyjevom.

Vrchol krízy vraj prekonali

Vrchol krízy však ruské hospodárstvo už prekonalo, uisťoval prezident na svojej tlačovej konferencii. "Spočítali sme rozpočet na budúci rok pri predpoklade, že barel ropy bude stáť 50 dolárov. Bol to optimistický odhad a budeme nútení všetko prepočítať," vyhlásil Putin a pripomenul, že cena ropy sa pohybuje okolo 38 dolárov za barel.

Zdôraznil súčasne, že vláda musí byť - a tiež je - pripravená na akýkoľvek vývoj udalostí. Putin začal svoju tlačovú konferenciu, na ktorej sa akreditovalo 1400 novinárov, odpoveďou na otázku, kedy skončí kríza.

Prezident síce pripustil pokles hrubého domáceho produktu o 3,7 percenta, rast inflácie o 12,3 percenta, pokles príjmov obyvateľstva a pokles investícií, dopodrobna ale vypočítal množstvo štatistických údajov, svedčiacich podľa neho o obrate k lepšiemu. Vcelku je vraj s prácou vlády spokojný: podniká potrebné kroky a funguje efektívne.

Obracia sa Atatürk v hrobe?

Ruský prezident Vladimir Putin na koncoročnej hodnotiacej tlačovej konferencii opäť označil zostrelenie ruského stíhacieho bombardéra Su-24 tureckou stíhačkou za nepriateľský akt. Upozornil na to, že Turecko sa "hneď začalo kryť Severoatlantickou alianciou".

Rusko podľa neho v súvislosti s týmto incidentom najviac nahnevalo to, že ešte nie tak dávno sa Turecko obracalo na Rusko o pomoc pri riešení citlivých otázok. Putin vyhlásil, že so "súčasným tureckým vedením je takmer nemožné vyjednávať" a konštatoval, že sa snaží zapáčiť Američanom. Upozornil, že v Turecku dochádza k "plazivej islamizácii" a vyhlásil, že zakladateľ moderného tureckého štátu Mustafa Kemal Atatürk sa teraz musí obracať v hrobe.


Turecké lietadlá podľa šéfa Kremľa už predtým narušovali sýrsky vzdušný priestor. Pripomenul, že teraz tam Rusko rozmiestnilo systémy protivzdušnej obrany S-400 a na margo toho vyhlásil: "Nech si (tam) teraz lietajú". Prednedávnom Putin varoval, že na akúkoľvek provokáciu voči ruským jednotkám na misii v Sýrii bude Rusko reagovať veľmi rozhodne.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok