V hlavnom meste Burundi našli desiatky tiel, ruky mali spútané za chrbtom

ČTK
12.12.2015 18:21

Pri piatkových násilnostiach v Burundi zahynulo 87 ľudí, medzi mŕtvymi je aj osem členov bezpečnostných zborov.

Zabavili takmer stovku zbraní

Armáda oznámila, že 79 obetí tvoria povstalci, ktorí sa podieľali na nočnom útoku na tri vojenské objekty. Niektorí miestni obyvatelia ale tvrdia, že vojaci mnoho ľudí v uliciach metropoly Bujumbura postrieľali z pomsty. Hovorca armády Gaspard Baratuza vyhlásil, že zadržaných bolo 45 členov bližšie neupresnené skupiny, ktorá za útokmi stála, a pritom bolo zabavených 97 zbraní.

Zranených vraj bolo 21 vojakov. Pôvodne pritom hovoril o 12 zabitých útočníkoch. Agentúra AFP s odvolaním na nemenovaných svedkov oznámila, že v uliciach sa našlo 40 tiel. Boli to hlavne mladí ľudia, ktorých niekto zastrelil zblízka.

Agentúra AP predtým tvrdila, že v bujumburské štvrti Nyakabiga sa našli telá asi 20 zastrelených. Táto štvrť ale nebola dejiskom piatkových útokov. Podľa zdrojov AFP v piatok polícia robila razie v niekoľkých štvrtiach, zatýkala na počkanie všetkých mladých ľudí a strieľala na ne.

Sporné voľby

Panujú obavy, že sa môže znovu rozhorieť násilie, ktoré Burundi zachvátilo tento rok na jar pre opätovnú kandidatúru prezidenta Pierra Nkurunziza. Na mimoriadnom zasadnutí sa preto budúci týždeň zíde Rada OSN pre ľudské práva a situáciou sa podľa agentúry AFP zrejme bude zaoberať aj Bezpečnostná rada OSN.

Piatkové násilia súvisí s konfliktom, ktorý v krajine na jar vyvolal Nkurunziza, keď oznámil, že sa bude usilovať o tretí mandát. Kritici to označili za protiústavné, ale Nkurunziza napriek tomu kandidoval a v júli v sporných voľbách zvíťazil. Podľa opozičných skupín si násilie pred voľbami a po nich vyžiadalo prinajmenšom 240 obetí.

Mimoriadne zasadnutie OSN

Tisíce ľudí zo strachu z obnovenia ozbrojeného konfliktu utiekli do susedných štátov, predovšetkým na sever Tanzánie. Svetové mocnosti sa obávajú, že by Burundi mohlo postupne znovu zabŕdnuť do etnických konfliktov, z ktorých sa dostalo v roku 2005 po ukončení 12 rokov trvajúcej občianskej vojny.

Rada OSN pre ľudské práva preto v piatok odhlasovala, že bude o situácii rokovať vo štvrtok na svojom mimoriadnom zasadnutí. Agentúra AFP napísala, že na žiadosť Francúzska by sa udalosti v Burundi mohli dostať aj do programu Rady bezpečnosti.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok