Asad: Sýrska vláda nebude rokovať s teroristami, ako požadujú Spojené štáty

11.12.2015 22:36

Sýrsky prezident Bašár Asad obvinil Spojené štáty americké a Saudskú Arábiu z toho, že chcú, aby sa do mierových rokovaní o budúcom usporiadaní Sýrie zapojili aj teroristické skupiny. Také rokovania by podľa neho nikto v Sýrii nedovolil.

Vôla ľudu

Na otázku, či by bol ochotný zapojiť sa do rokovaní, ktoré sa majú uskutočniť do 1. januára, Asad odpovedal: "Chcú, aby sýrska vláda rokovala s teroristami. Nemyslím si, že by s niečím takýmto súhlasili v akejkoľvek krajine." "Kedykoľvek budú chcieť zmeniť svoj postoj a vzdať sa zbraní, sme pripravení. Rokovať s nimi ako s politickou entitou však celkom odmietame," odpovedal sýrsky prezident na ďalšiu otázku, či by bol ochotný viesť rozhovory s opozičnými skupinami, ktoré sa tento týždeň stretli v saudskoarabskom Rijáde.

Na otázku o možnosti odstúpenia z prezidentského úradu a opustenia krajiny Asad reagoval: "Nikdy som nerozmýšľal o odchode zo Sýrie, za akýchkoľvek podmienok, v akejkoľvek situácii." Podľa neho táto alternatíva závisí od vôle ľudu, zdôraznil však, že má podporu "väčšiny Sýrčanov".

Rokovania s Asadom

Asad poskytol rozhovor španielskej tlačovej agentúre EFE. Jeho prepis zverejnila sýrska tlačová agentúra SANA deň po tom, ako sa v Rijáde dohodlo vyše 100 predstaviteľov sýrskej rozdrobenej a ozbrojenej opozície na spoločnom postupe, ktorý má viesť postupne k mierovým rokovaniam s Asadovým kabinetom.

Ozbrojené vzbúrenecké skupiny by tvorili najväčšie samostatné zoskupenie v spoločnom opozičnom orgáne, ktoré by malo na starosti rokovania s Asadom, vyplýva z výsledkov stretnutia v Rijáde. Saudská Arábia je kľúčovým podporovateľom sunnitského opozičného bloku v Sýrii vrátane niekoľkých islamistických brigád.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok