Prozápadnej koalícii na Ukrajine hrozí rozpad, vládu môže položiť korupcia

TA3 ČTK
9.12.2015 16:38

Krehkej prozápadnej koalícii na Ukrajine hrozí rozpad a vláda by pre korupčné škandály, ktoré sa dotýkajú vysoko postavených činiteľov, mohla pri nadchádzajúcom hlasovaní v parlamente prísť o dôveru. Upozornil na to denník Financial Times.

Washington situáciu so znepokojením sleduje

Očakáva sa, že o dôvere sa bude hlasovať už 11. decembra, kedy má premiér Arsenij Jaceňuk v zákonodarnom zbore predniesť správu o výsledkoch ročnej práce svojho kabinetu. Po zaujatí stanoviska jednokomorovej Najvyššej rady k Jaceňukovmu tímu v stále väčšej miere volajú poslanci.

Tomu, že situácia je skutočne vážna, podľa britského denníka nasvedčuje okrem iného návšteva amerického viceprezidenta Joea Bidena na Ukrajine. Vyzýval pri nej k jednote a zároveň k zintenzívneniu boja s korupciou.

"Ukrajina si nemôže dovoliť znovu pripraviť svoj ľud o nádej," vyhlásil Biden v ukrajinskom parlamente po stretnutiach s Jaceňukom a s prezidentom Petrom Porošenkom.

Moskva prilieva olej do ohňa

Viceprezident verejne nevyzval k tomu, aby premiérom zostal Jaceňuk, popularita ktorého sa zrútila po nevyhnutných úsporných opatreniach vrátane zdraženia verejných služieb, ako sú napríklad dodávky elektriny či plynu. Pri schôdzkach za zavretými dverami však Biden údajne vyjádril názor, že Ukrajina nemusí byť schopná vytvoriť lepšie fungujúcu koalíciu, ako je terajšia, založená na stranách Jaceňuka a Porošenka, ktoré majú v parlamente najviac kresiel.

Washington sa rovnako obáva, že Rusko - s pomocou niektorých ukrajinských oligarchov - sa snaží rozvíriť pobúrenie verejnosti nad korupčnými škandálmi s cieľom destabilizovať prozápadný kabinet v Kyjeve.

Vyslovenie nedôvery vláde by mohlo mať za následok ďalšie obdobie politickej nestability v krajine za situácie, kedy sa Ukrajina vo východných regiónoch naďalej potýka s proruskými separatistami. Rovnako by to skomplikovalo vzťahy s USA a s Európskou úniou, ktoré sú najväčšími západnými podporovateľmi Kyjeva, a mohlo by to viesť k zmrazeniu záchranného programu Medzinárodného menového fondu vo výške 17 miliárd dolárov, napísal Financial Times.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok