Odvetné sankcie Turecka voči Rusku? Davutoglu ich nevylúčil

ČTK
8.12.2015 18:17

Turecko je pripravené v „prípade potreby“ zaviesť protiruské sankcie, aby tak odpovedalo na odvetné opatrenia prijaté Moskvou po nedávnom zostrelení jedného z jeho lietadiel tureckou armádou. Podľa agentúry AFP to povedal turecký premiér Ahmet Davutoglu, ktorý ale nekonkretizoval, o aké kroky by malo ísť.

Alternatívne plány Turecka

"Rusko zaviedlo sankcie. Pokiaľ si budeme myslieť, že je to nutné, tak zavedieme vlastné sankcie,“ upozornil Davutoglu v prejave k parlamentnej skupine vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP).

Turecko a Rusko prechádzajú najhoršou diplomatickou krízou od obdobia studenej vojny potom, čo turecká armáda 24. novembra na turecko-sýrskej hranici zostrelila ruský bombardér zapojený do operácií v Sýrii.

Rusko už oznámilo odvetné opatrenia voči Turecku hlavne v oblasti cestovného ruchu, energetiky, stavebníctva a poľnohospodárstva. To by mohlo spôsobiť škody až do výšky deväť miliárd dolárov.

"Turecko sa neocitne v problémoch pre túto vec," povedal Davutoglu a dodal, že vláda pripravuje "alternatívne plány".

Nenechajú si diktovať

V doteraz poslednom dejstve krízy si Turecko povolalo v pondelok ruského veľvyslanca v Ankare potom, čo sa dostali na verejnosť fotografie ruského vojaka v streleckej pozícii s raketometom na palube ruskej lode, ktorá plávala tureckými teritoriálnymi vodami.

Turecká vláda zároveň ale voči Moskve stále vysiela signály, že je ochotná roztržku upokojiť. "Sme pripravení na akýkoľvek druh stretnutia, výmenu názorov s Ruskom," povedal v utorok turecký premiér. "Nikdy ale nedovolíme, aby nám bolo čokoľvek diktované," dodal.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok