ECB znížila depozitnú sadzbu a predĺžila program nákupu dlhopisov

TA3 TASR
3.12.2015 17:11

Európska centrálna banka (ECB) ešte viac uvoľnila svoju aj tak extrémne expanzívnu menovú politiku. Snaží sa totiž zvýšiť dlhodobo nízku infláciu a podporiť rast ekonomiky.

Kľúčová úroková sadzba nezmenená

Rada guvernérov ECB rozhodla, že s platnosťou od 9. decembra sa zníži depozitná sadzba na -0,30 % z -0,20 %. Kľúčová úroková sadzba zostáva na úrovni 0,05 % a jednodňová refinančná sadzba zostáva na 0,30 %.

Prezident ECB Mario Draghi na následnej tlačovej konferencii, ktorá sa začala o 14.30 SEČ, uviedol, že banka predlžuje tiež program nákupu dlhopisov, prostredníctvom ktorého pumpuje do bankového systému eurozóny 60 miliárd eur mesačne. Program, ktorý mal trvať pôvodne do septembra 2016 sa natiahne prinajmenšom do marca 2017.

Draghi vyhlásil, že ak sa ani do marca 2017 nezačne tempo rastu spotrebiteľských cien približovať smerom k inflačnému cieľu banky, program môže byť ešte predĺžený.

Inflácia zostáva blížko nuly

Okrem toho Draghi uviedol, že banka bude v rámci programu nakupovať aj komunálne a regionálne dlhopisy denominované v eurách. Doteraz nakupovala prevažne vládne dlhopisy. Šéf ECB dodal, že výnosy z nakúpených aktív reinvestuje v rámci programu.

Medziročná miera inflácie zostáva v blízkosti nuly a v najbližších rokoch sa nepočíta s jej zvýšením smerom k inflačnému cieľu ECB. Banka zaručuje cenovú stabilitu pri medziročnej miere inflácie tesne pod úrovňou 2 %.

Euro po rozhodnutí Rady guvernérov ECB posilnilo takmer o 1 %. Trh totiž očakával ešte výraznejšie zníženie depozitnej sadzby. ECB navyše ponechala nezmenenú kľúčovú sadzbu rovnako ako jednodňovú refinančnú sadzbu.

Depozitná sadzba sa dostala do negatívneho teritória vlani v septembri. To znamená, že banky musia za svoje vklady v ECB platiť. ECB chce týmto spôsobom donútiť finančné inštitúty, aby zvýšili úverovanie.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok