Maďari sa pridali ku Slovensku, napadli kvóty na európskom súde

TA3 ČTK
3.12.2015 12:08

Maďarská vláda sa obrátila na Súdny dvor Európskej únie so sťažnosťou na rozhodnutie Únie prerozdeľovať tisíce migrantov medzi členské krajiny na základe kvót. Podľa agentúry AFP to oznámilo maďarské ministerstvo spravodlivosti.

Rozšíril by sa terorizmus

Tento krok vo štvrtok ráno avizoval maďarský premiér Viktor Orbán. "Sťažnosť bola podaná," uviedol hovorca rezortu spravodlivosti Gábor Kaleta.

"Maďarsko sa obráti na európsky súd pre rozhodnutie Európskej komisie o povinnom umiestňovaní ľudí, migrantov na maďarskom území," povedal vo štvrtok ráno Orbán podľa agentúry Reuters. Orbán tiež uviedol, že migračné kvóty by rozšírili terorizmus v Európe.

Krajiny V4, kam okrem Maďarska patrí aj Česko, Slovensko a Poľsko, podľa neho preukázali, že sa migračná vlna dá zastaviť, ak je vôľa. Maďarský premiér, podľa ktorého je "mnoho tých, ktorí uvažujú inak a sú nešťastní z tejto záležitosti", tiež pripomenul, že Slovensko podalo žalobu už v stredu.

Migračná vlna ustupuje pomaly

Podanie sa týka uznesenia ministrov vnútra členských krajín EÚ, podľa ktorého má byť na základe kvót prerozdelených 120.000 utečencov. Proti zavedeniu kvót sa pri hlasovaní postavili okrem Slovenska aj Česko,  Rumunsko a Maďarsko, Fínsko sa  zdržalo.

V Európe sú ale už státisíce utečencov a migračná vlna tiahnuca sa z Turecka cez Grécko ďalej po  takzvanej balkánskej trase do zvyšku Európy poľavuje len pomaly. To vytvára tlak na ďalšie plány na prerozdelenie migrantov. Ako ale v stredu pripustil predseda Európskej rady Donald Tusk, kvóty už nemajú medzi krajinami Európskej únie väčšinovú podporu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok