Džihádisti sa mstia Rusom, zverejnili video s popravou údajného špióna

TA3 TASR
3.12.2015 10:25

Islamský štát popravil údajného ruského špióna v Sýrii. Video s popravou zverejnili extrémisti na internete. Muž na videu má oblečenú oranžovú uniformu, akú mali zajatci aj na predchádzajúcich videách, ktoré zverejnil Islamský štát.

Odrezali mu hlavu

Teroristická skupina Islamský štát zverejnila na internete videozábery zachytávajúce údajnú vraždu muža, ktorého označuje za ruského špióna pôsobiaceho v Sýrii a Iraku od minulého roka. Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na správu špecializovanej monitorovacej skupiny SITE.

Na zverejnenom videozázname vidieť sediaceho muža v oranžovej kombinéze, ktorý hovorí o tom, ako sa nechal naverbovať ruskými spravodajskými službami. Nasledujú zábery z iného miesta, kde sa rusky hovoriaci bojovník IS vyhráža útokmi Rusku a ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi, na čo údajnému
špiónovi podreže hrdlo a oddelí hlavu od tela.

7735c8ff-82d2-4061-a6d6-d35556eece9e-w640-r1-s_0a000002-6fba-8e47.jpg

Zrejme prvý prípad s Rusom

Podľa Reuters ide zrejme o prvý prípad, keď IS tvrdí, že mala ruského zajatca. O prípadnom zadržaní ruského občana touto skupinou zatiaľ neinformovala ani Moskva. 

Ako miesto vzniku aktuálneho videozáznamu, ktorého pravosť podľa Reuters zatiaľ nebolo možné overiť, SITE označuje provinciu Rakka, známu ako hlavná bašta IS na severe Sýrie. Ruská Federálna bezpečnostná služba sa k záležitosti odmietla vyjadriť a žiadne vyhlásenie zatiaľ nezverejnilo ani ruské ministerstvo zahraničných vecí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok