Poslanci zvolili ombudsmanky pre deti aj hendikepovaných

TASR TA3
2.12.2015 14:36

Prvou komisárkou pre deti sa stala exministerka práce Viera Tomanová. Komisárkou pre zdravotne ťažko postihnutých je advokátka Zuzana Stavrovská. Obidve nominoval vládny Smer.

Historicky prvá

Historicky prvým komisárom pre deti bude exministerka práce Viera Tomanová (Smer-SD). 75 hlasmi ju zvolil parlament v tajnej voľbe.

O tento post súperili štyria uchádzači. Okrem Tomanovej aj nominantka SaS a exposlankyňa Natália Blahová, Ondrej Gallo z Nadácie Pontis, navrhnutý predsedom ľudskoprávneho výboru Rudolfom Chmelom (Most-Híd), a šéf mimovládnej organizácie Spoločnosť priateľov detí z detských domovov Úsmev ako dar Jozef Mikloško, ktorého nominoval poslanec Pavol Hrušovský (KDH).

Chrániť práva detí na súdoch

Začiatkom septembra tohto roka vstúpil do platnosti zákon o zriadení postu komisára pre deti a komisára pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. Komisári majú chrániť ich práva na súdoch, úradoch, ale aj v súkromných firmách. Človek, ktorý bude zastávať túto funkciu, má byť nezávislý, otvorený a profesionál. Podmienkou je aj to, že musí mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, byť bezúhonný a byť občanom SR.

Osobu vhodnú na funkciu komisára pre deti muselo prijať minimálne päť reprezentatívnych záujmových skupín rôznych združení, ktoré obhajujú záujmy detí, rovnaké pravidlá sa budú vzťahovať aj na osobu komisára pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. Funkčné obdobie nového komisára je šesť rokov.

Šesťročné funkčné obdobie

Zdravotne ťažko postihnutí na Slovensku budú mať svojho vlastného komisára, ktorý bude chrániť ich práva na úradoch, súdoch, ale aj v súkromných firmách. Prvou komisárkou v histórii bude advokátka Zuzana Stavrovská, ktorú 72 hlasmi zvolil parlament. Bola nominantkou strany Smer-SD.

O túto funkciu mala okrem Stavrovskej záujem aj niekdajšia dlhoročná pracovníčka ministerstva práce Lýdia Brichtová, ktorú nominovali opoziční poslanci.

Slovensko si pri ochrane detí po 23 rokoch a pri ochrane zdravotne ťažko postihnutých po štyroch rokoch plní svoje medzinárodné záväzky. Človek, ktorý bude zastávať tento post, by mal byť nezávislý, otvorený a mal by byť profesionál. Taktiež musí mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa, musí byť bezúhonný a byť občanom SR. Funkčné obdobie komisára pre deti so zdravotným postihnutím bude šesť rokov.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok