Čiernu Horu pozvali do NATO, Moskva to považuje za škodlivé

TA3 TASR
2.12.2015 09:29

Čierna Hora dostala oficiálne pozvánku stať sa 29. členom Severoatlantickej aliancie. Dohodli sa na tom ministri zahraničných vecí členských krajín NATO na rokovaní v Bruseli.

Kremľu sa vstup nepozdáva

"Blahoželáme Čiernej Hore... Toto je začiatok veľmi krásnej aliancie," uviedol generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorého citovala agentúra Reuters.

Možný vstup Čiernej Hory do aliancie označila Moskva nedávno za škodlivý pre európsku bezpečnosť. Členstvo najmenšej členskej krajiny bývalej Juhoslávie v aliancii by podľa Andreja Kelina z ruského ministerstva zahraničných vecí zasadilo "ďalšiu ranu" vzťahom medzi Moskvou a NATO.

Lajčák: Pomáhali sme

Slovensko sa aktívne podieľalo na tom, že Čiernohorci túto pozvánku dostali, pripomenul šéf slovenskej diplomacie Miroslav Lajčák po skončení prvého dňa bruselských rokovaní. "Slovensko túto pozvánku víta a aktívne sa podieľalo na tom, aby sme dnes boli v situácii, že Čierna Hora je pozvaná na vstup do aliancie," uviedol Lajčák. Spresnil, že je to logický krok, lebo táto západobalkánska krajina splnila potrebné reformy, aj technické ukazovatele a zaujala jasné stanoviská v ťažkých situáciách.     

Podľa Lajčáka ide o silný signál pre ostatných ašpirantov na vstup do aliancie, že politika otvorených dverí je živá a že NATO je organizácia, ktorá "uvažuje politicky". Pripomenul, že NATO eviduje ďalších štyroch kandidátov na vstup, pričom každý z nich sa borí s vlastnými špecifickými problémami. Spresnil, že v prípade Macedónska ide o dlhodobý spor s Gréckom týkajúci sa názvu štátu, v Bosne a Hercegovine viazne registrácia  vojenského majetku a Gruzínsko bojuje s viacerými výzvami, hlavne geopolitického charakteru.     

"Všetci kandidáti presne vedia, čo je ich domáca úloha, čo majú  urobiť, a že pozvanie Čiernej Hory je povzbudenie aj pre nich," opísal situáciu šéf slovenskej diplomacie.

Lukšič: Je to úžasná správa

Pozvánka Čiernej Hory do Severoatlantickej aliancie je "úžasnou správou" pre celý západný Balkán, vyhlásil šéf čiernohorskej diplomacie Igor Lukšič.  "Toto je naozaj veľký deň pre moju krajinu, verím, že zaslúžený," citovala Lukšiča agentúra DPA.     

"Pozvanie Čiernej Hory je úžasnou správou aj pre západný Balkán, pre posilnenie jeho bezpečnosti a stability," doplnil minister. Sľúbil, že Čierna Hora bude vytrvalo pokračovať v zavádzaní reforiem, napríklad pokiaľ ide o boj proti korupcii či zlepšenie obranného sektoru.     

"Sme si plne vedomí toho, že táto pozvánka nie je zavŕšením procesu, ale jeho začiatkom... Sme odhodlaní neustále sa zlepšovať a neúnavne pracovať. Nie preto, aby sme potešili ostatných, ale aby sme zmenili našu spoločnosť k lepšiemu," dodal Lukšič. Nasledovať budú prístupové rokovania a ratifikácia v parlamentoch členských krajín NATO.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok