Rosberg vyhral záverečnú VC v Abú Zabí pred majstrom sveta Hamiltonom

TA3 TASR
29.11.2015 15:54

Nemec Nico Rosberg triumfoval v nedeľu na záverečnej Veľkej cene formuly 1 v Abú Zabí a dosiahol tak víťazný hetrik.

Potvrdil pole position

Celosezónnu dominanciu Mercedesu v seriáli potvrdil druhým miestom Lewis Hamilton, ktorý mal obhajobu titulu majstra sveta už dávnejšie vo vrecku. Tretí skončil Kimi Räikkönen na Ferrari pred kolegom Sebastianom Vettelom.

Rosberg v Spojených arabských emirátoch zavŕšil skvelú fazónu zo záveru sezóny a na okruhu Yas Marina potvrdil svoju pole position. Vybojoval celkovo šieste víťazstvo v skončenej sezóne, štrnáste v kariére. Vďaka ďalšiemu double sa jazdci Mercedesu dostali na rekordných 703 bodov v Pohári konštruktérov, o dva body tak vylepšili svoje doterajšie maximum z vlaňajšieho ročníka. V tomto roku to bolo už dvanáste double pre najsilnejšiu stajňu.

Štart v Abú Zabí si Rosberg s prehľadom ustrážil pred Hamiltonom, ktorý len tak-tak odolal ataku Räikkönena i Sergia Pereza. Hneď v prvej zákrute ale kolidovali smerom mimo trate Fernando Alonso a Pastor Maldonado a dozadu sa prepadli aj Williamsy.

Bottasa potrestali

Jazdci Mercedesu si v ďalšom priebehu držali pozície, za nimi jazdil Kimi Räikkönen a dopredu sa z pätnásteho miesta na štarte predral aj jeho tímový kolega z Ferreri Sebastian Vettel. Iba vzadu sa "motal" šiesty na štarte Valtteri Bottas na Williamse, ktorého navyše komisári potrestali za incident s Jensonom Buttonom nútenou zastávkou v boxoch.

Pred polovicou trate Hamilton najrýchlejšie zajazdenými kolami sťahoval náskok Rosberga, nemecký pilot si ale vedenie s prehľadom strážil, až kým v 32. kole nezamieril do boxov. Na čele tak chvíľu krúžil Hamilton, ale po výmene pneumatík sa opäť zaradil až za svojho tímového kolegu, na ktorého v 44. kole strácal až jedenásť sekúnd. Rosberg si tak išiel pohodlne za tretím triumfom v sérii, predtým dominoval aj v Mexico City a v Sao Paule. Za Mercedesom boli zoradení jazdci Ferrari, o piate miesto sa "bili" Perez a Daniel Ricciardo z Red Bullu.

Hamilton ešte v závere na novších pneumatikách ukrajoval z líderského náskoku Rosberga, no na zdramatizovanie boja o prvenstvo mu už čas nezostal. Tretiu priečku si udržal Räikkönen, ktorý sa tak v celkovom poradí šampionátu vyšvihol na konečné štvrté miesto pred krajana Bottasa. O prvých troch miestach v seriáli (Hamilton, Rosberg, Vettel) už bolo rozhodnuté pred VC Abú Zabí.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok