Rýchlu vojenskú porážku islamistov nemožno očakávať, nakoniec uspeje diplomacia

ČTK
22.11.2015 13:23

Vojenskú porážku radikálneho hnutia Islamský štát nie je možné očakávať v krátkodobom horizonte, riešenie konfliktu spočíva v diplomacii. V rozhovore pre nedeľník Le Journal du Dimanche to vyhlásil náčelník francúzskeho generálneho štábu Pierre de Villiers.

Rýchlu vojenskú porážku islamistov nemožno očakávať, nakoniec uspeje diplomacia
SITA/AP

Islamský štát predstavuje paradox

"Neexistuje rýchle vojenské víťazstvo nad Daeš," povedal de Villiers. "V armáde sme zvyknutí na dlhodobé riešenia, ale ľudia chcú rýchle výsledky. V Sýrii a Iraku čelíme paradoxu. Každý vie, že nakoniec tento konflikt bude vyriešený diplomatickými a politickými kanálmi," dodal.

Francúzsko po teroristických útokoch v Paríži, ku ktorým sa prihlásil IS, vystupňovalo vojenské údery proti islamským radikálom.

Po atentátoch v Paríži, pri ktorých zahynulo 130 ľudí a viac ako 350 utrpelo zranenia, vyzval francúzsky prezident François Hollande k vytvoreniu širokej medzinárodnej koalície, ktorá by IS zlikvidovala.

Rokovania o protiteroristickej koalícii

Hollande má už naplánovanú cestu do Washingtonu, kde bude o boji proti terorizmu rokovať s americkým prezidentom Barackom Obamom. Potom sa Hollande v tejto veci vydá do Moskvy za prezidentom Vladimirom Putinom.

Rusko a Západ zatiaľ v postoji k riešeniu situácie v Sýrii zostávajú rozdelené. De Villiers povedal, že už o vojenských operáciách rokoval so svojim ruským kolegom Valerijom Gerasimovom.

Zároveň dodal, že Francúzsko v tejto chvíli svoje nálety žiadnym spôsobom nekoordinuje s Ruskom, hoci obe krajiny majú spoločného nepriateľa v podobe Islamského štátu.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok