Svitko celkovo piaty na Rely Dakar 2012

TA3, SITA
15.1.2012 22:30

Slovenskému motocyklistovi Štefanovi Svitkovi patrí v konečnom poradí Rely Dakar 2012 vynikajúca piata priečka, čo znamená nové historické maximum rodáka spod Tatier.

Doteraz najlepším výkonom Slováka na prestížnom púštnom dobrodružstve bola deviata pozícia Jaroslava Katriňáka z roku 2007. Svitko navyše absolvoval záver aktuálnej edície Rely Dakar s obrovským sebazaprením, má totiž poranený sval v ramene. Do cieľa prišiel aj Dušan Čipka, ktorý sa tak stal len piatym Slovákom s takýmto úspechom. Čipka figuruje v klasifikácii na 73. mieste.

Medzi motocyklistami zvíťazil Cyril Despres, ktorý až do samého konca urputne bojoval s obhajcom prvenstva Marcom Comom. Pre Francúza ide o štvrtý triumf na prestížnom podujatí. O prvenstve Despresa rozhodla predposledná etapa, v ktorej Španielovi "nadelil" takmer trinásť minút. Coma si navyše za druhú výmenu motora vyslúžil 45-minútovú penalizáciu. V nedeľu absolvovali účastníci Rely Dakar 2012 záverečnú 14 etapu s meraným úsekom 29 km, v podstate išlo o dojazd z Pisca do Limy. Najrýchlejší bol Nór Pal Anders Ullevalseter, pred Comom a Svitkom. Čipka bol 73.

V kategórii automobilov si postrážil celkovú prvú priečku Francúz Stéphane Peterhansel, ktorý zaokrúhlil počet svojich celkových víťazstiev na Dakare na desať, k šiestim úspechom v kategórii motocyklov pridal štvrtý triumf na štyroch kolesách. "Keď si predstavím, aké je ťažké vyhrať Rely Dakar, je to až neuveriteľné, že sa mi to podarilo. A už po desiaty raz. Na triumf som čakal päť rokov. Už som sa začal obávať, že na takéto náročné podujatie som starý a súťaž v Južnej Amerike už nie je nič pre mňa. Našťastie sa to nepotvrdilo," uviedol Peterhansel. V nedeľňajšej derniére medzi automobilmi uspel Američan Rooby Gordon.

Prekvapenie sa na záver nekonalo ani medzi štvorkolkami, kde sa už dlhšie rysovalo poradie Alejandro Patronelli, Marcos Patronelli a Tomas Maffei. Posledný menovaný sa na záver ozdobil štvrtým etapovým vavrínom.

Trojročnú nadvládu ruských kamionistov na Dakare ukončil Holanďan Gerard De Roy, za ktorým sa umiestnil jeho krajan Hans Stacey. Posledný meraný úsek sa stal korisťou Rusa Ajrata Mardejeva. 

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok