Jeden terorista je na úteku, Francúzi v odvete bombardovali baštu islamistov

TA3 TASR SITA ČTK
15.11.2015 07:17

Francúzsky premiér Manuel Valls informoval, že doteraz bolo identifikovaných 103 obetí teroristických útokov v Paríži, ktoré si celkovo vyžiadali 129 životov a vyše 350 zranených. Medzi obeťami sú aj najmenej 20 cudzinci z 13 štátov sveta.

ONLINE sme ukončili.

0:45 Polícia zastavila podozrivého z útokov v Paríži, nechala ho ísť ďalej

Muža podozrivého z účasti na piatkových teroristických útokoch v Paríži, po ktorom medzičasom vyhlásili medzinárodné pátranie, v sobotu policajti kontrolovali, avšak nezadržali. Informovali o tom francúzske noviny Le Monde.

Abdeslama Salaha podľa správy polícia kontrolovala v meste Cambrai na severe Francúzska v rámci sprísnených kontrol na hraniciach. V aute s ním cestovali ďalší dvaja pasažieri.

Tieto informácie sú podľa nej v súlade s vyjadrením parížskeho prokurátora Francoisa Molinsa, ktorý povedal, že neďaleko hranice pri rutinnej kontrole zastavili vozidlo s troma cestujúcimi. Jedným z nich bol francúzsky občan s bydliskom v Belgicku, ktorý prenajal jedno z áut použitých atentátnikmi. Minister však neposkytol bližšie údaje o totožnosti tohto muža.

Abdeslam Salah je bratom jedného zo samovražedných atentátnikov, ktorí útočili v parížskom klube Bataclan. Belgická polícia po ňom v nedeľu vyhlásila medzinárodné pátranie.

21:26 "Hlavné mesto" Islamského štátu Rakka je intenzívne bombardované. Aktivisti hlásia 30 náletov v priebehu niekoľkých hodín.

Francúzske letectvo bombardovalo baštu radikálneho hnutia Islamský štát v meste Rakka na východe Sýrie. Letecké údery zasiahli veliteľské stredisko, náborové stredisko džihádistov, sklad zbraní a výcvikový tábor, oznámilo francúzske ministerstvo obrany.


21:21 AFP dementovala svoju predchádzajúcu správu o počte obetí, naďalej ich je 129


20:42 Americké letectvo posiela Islamskému štátu jasný odkaz

bomba_0a000002-e933-2e49.jpg

20:22 Minister vnútra Cazeneuve: Útoky v Paríži boli pripravované v Belgicku

Francúzsky minister vnútra Bernard Cazeneuve naznačil, že útoky, ktoré ochromili Paríž, boli pripravované v zahraničí, konkrétne v Belgicku. Uviedla to belgická televízna stanica RTBF.

Oznámenie z Paríža prišlo v čase, keď sa v bruselskej štvrti Molenbeek, známej so silným zastúpením moslimského obyvateľstva, uskutočnili nové policajné razie. Tie nadväzujú na sobotňajšie razie v tejto štvrti potom ako sa potvrdilo, že dvaja z útočníkov v Paríži prišli z Belgicka. Podľa belgických úradov bývali v bruselskej štvrti Molenbeek-Saint-Jean.
Sobotňajšie zásahy policajných síl v Bruseli vyústili do zatknutia siedmich osôb, ktoré boli dnes zverené do rúk vyšetrujúceho sudcu.

Na území Belgicka už operuje spoločný francúzsko-belgický tím vyšetrovateľov. Experti okrem iného podrobne preverujú zhabanú dokumentáciu, ku ktorej sa dostali počas sobotňajších razií.

19:50 Irak pred útokmi varoval Paríž pred napadnutím zo strany Islamského štátu

Iba deň pred smrtiacimi útokmi v Paríži, ktoré zabili 129 ľudí, zaslala iracká tajná služba správu krajinám koalície bojujúcej s Islamským štátom, v ktorej ich varovala pred akútnou hrozbou útokov zo strany tejto džihádistickej organizácie.

Iracká tajná služba uviedla, že vodca IS, Abú Bakr al-Bagdádí, vydal príkaz k útoku na koaličné krajiny bojujúce proti nim v Iraku a Sýrii, a tiež na Irán a Rusko "prostredníctvom bombových útokov alebo atentátov alebo vzatia rukojemníkov v nadchádzajúcich dňoch".

Informáciu v depeši tajnej služby potvrdili šiesti vysokí predstavitelia irackej tajnej služby a štyria z nich uviedli, že pred možným útokom varovali osobitne Francúzsko.

19:39 Počet obetí teroristických útokov stúpol na 132

Traja ľudia zomreli v priebehu dňa v parížskych nemocniciach.

19:23 V katedrále Notre Dame v Paríži prebieha omša za obete teroristických útokov


19:10 V centre Paríža na chvíľu opäť zavládla panika po údajnej streľbe, polícia hovorí o falošnom poplachu


18:57 Prezident Francois Hollande chce po atentátoch v Paríži predĺžiť výnimočný stav v celom Francúzsku na tri mesiace

Rozhodnúť by mal o tom parlament, ktorý by musel schváliť špeciálny zákon.  Výnimočný stav, ktorý okrem iného umožňuje vyšetrovateľom robiť domové prehliadky bez predbežného súhlasu súdu platí už od soboty. Naposledy ho na celom území Francúzska vyhlásili začiatkom 60. rokov.

18:55 Francúzska polícia zverejnila fotografiu Abdeslama Salaha, po ktorom pátra v súvislosti s teroristickými útokmi v Paríži. Ide o 26-ročného muža z Bruselu, opisujú ho ako “nebezpečnú osobu”.

17:59 Do útokov boli zaplatení aj traja bratia

Jeden z nich je možno na úteku alebo bol jedným zo samovražedných atentátnikov. Jeden z bratov určite prišiel o život počas útokov, druhý je zadržaný v Belgicku, pričom však nie je jasné, či bol spolupáchateľom. Totožnosť a štátnu príslušnosť trojice úrady zatiaľ nezverejnili.


16:59 Nemci zápas s Holandskom odohrajú, osobne príde kancelárka i celá vláda

"Posolstvo je jasné. Nenecháme sa zastrašiť terorom," uviedol jeden z dvojice dočasných prezidentov národného futbalového zväzu Reinharda Rauballa.

O tom, či sa duel nezruší, sa začalo diskutovať po teroristických útokoch v Paríži. "Chceme takto vyjadriť solidaritu s francúzskym národom a príbuznými obetí," povedal manažér nemeckej reprezentácie Oliver Bierhoff.

Podľa medializovaných informácií sa na zápas chystá kancelárka Angela Merkelová a ministri spolkovej vlády. "Demokraciu je treba brániť. Musíme sa všetci postaviť teroru. Futbal má v tomto momente dôležitú spoločensko-politickú úlohu," reagoval Rauballov kolega Rainer Koch.

16:35 Vo Francúzsku platí trojdňový štátny smútok

Francúzsko si od dnešného dňa až do utorka uctieva pamiatku obetí piatkových teroristických útokov v Paríži. Štátny smútok bude trvať od dnes až do utorka, vyplýva z dekrétu, ktorý v sobotu vydal prezident Francois Hollande.

Ako uviedli francúzske médiá, vyhlásenie štátneho smútku je vo Francúzsku výnimočnou udalosťou: počas trvania V. republiky k tomu doteraz došlo len päťkrát po úmrtiach prezidentov: generála Charlesa de Gaulla, Georgea Pompidoua a Francoisa Mitterranda, po útokoch na USA z 11. septembra 2001 a po januárových atentátoch v Paríži, kde islamistické komandá zabili spolu 17 ľudí. Vyhlásený štátny smútok je zároveň prvým, ktorý bude trvať až tri dni.

16:25 Dvaja z celkovo siedmich páchateľov atentátov v Paríži prišli z Belgicka

Belgická prokuratúra uviedla, že počas policajných razií bolo v oblasti Bruselu zadržaných sedem osôb, ktoré ešte dnes predstúpia pred sudcu. Ten rozhodne o ich prípadnom vzatí do väzby.  Podľa prokuratúry vyšetrovatelia pokračujú v preverovaní ich možnej účasti na útokoch v Paríži.

V komuniké belgickej federálnej prokuratúry sa uvádza, že francúzski vyšetrovatelia identifikovali ako možných páchateľov útokov v Paríži dvoch občanov Francúzska žijúcich v Bruseli a Molenbeeku.

16:15 Prestrelka medzi políciou a teroristami pred koncertnou halou Bataclan

14:26 Pápež: Používanie Božieho mena na ospravedlnenie útokov je rúhanie

Pápež František v reakcii na teroristické útoky v Paríži uviedol, že používať Božie meno na ospravedlnenie násilia je rúhanie. V príhovore k veriacim, ktorí sa dnes zhromaždili na Námestí sv. Petra v Ríme, pápež zopakoval, že "cesta násilia a nenávisti nevedie k riešeniu problémov ľudstva" a "používanie Božieho mena na ospravedlnenie tejto cesty je rúhaním".

"Takéto barbarstvo nás omračuje a sami seba sa pýtame, ako ľudské srdce môže naplánovať a spáchať také strašné činy, ktoré šokovali nielen Francúzsko, ale celý svet," vyhlásil pápež, ktorý prítomných vyzval, aby sa spolu s ním modlili za obete atentátov.

14:00 Izrael pomáha Francúzsku pri vyšetrovaní útokov v Paríži

Izraelský minister obrany Moše Jaalon vyzval európske krajiny, aby prijali prísne protiteroristické zákony a "chránili tak demokraciu". Vo vysielaní vojenského rozhlasu Jaalon vyhlásil, že "Európania pochopili, že sú ohrození, ale opatrenia, ktoré mali byť prijaté, neprijali."

Ako príklad uviedol zmeny v zákonoch, ktoré by umožnili odpočúvanie potenciálnych teroristov. Vysvetlil v tejto súvislosti, že v Európe sa "rovnováha medzi bezpečnosťou a ochranou ľudských práv vychýlila na stranu ľudských práv", ale upozornil, že "nemáme na výber: treba posilniť stranu bezpečnosti v záujme ochrany demokracie." "V boji s terorizmom sme na jednej lodi - bránime západnú civilizáciu," zdôraznil.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v sobotu ponúkol Francúzsku posilnenie spolupráce v oblasti boja s terorizmom a nariadil izraelským tajným službám, aby všemožne spolupracovali s francúzskymi a európskymi vyšetrovacími tímami, ktoré sa snažia identifikovať páchateľov útokov piatkových útokov v Paríži a zabrániť aj ich zopakovaniu.

Izraelský minister pre záležitosti tajných služieb Jisrael Kac dnes novinárov informoval, že k európskym partnerom sa z Izraela dostala informácia o tom, čo sa v Paríži dialo. "Tieto informácie pomôžu Francúzsku - a nielen Francúzom - vyrovnať sa s následkami, pričom nielen toho, čo sa stalo, ale aj s teroristickými útokmi v budúcnosti." Kac svoje vyhlásenie podľa Reuters ďalej nespresnil, ale avizoval prehĺbenie spolupráce v tejto oblasti.

Izraelský vojenský rozhlas dnes uviedol, že elektronické monitorovanie Sýrie a Iraku, kde Islamský štát dobyl značnú časť územia, by mohlo priniesť spravodajské informácie o zosnovaní útokov v Paríži.
Izrael síce podľa miestnej televízie nevedel vopred o príprave útokov v Paríži, ale niekoľko hodín pred nimi sa objavili informácie naznačujúce, že IS niečo chystá.

Nemenovaný izraelský bezpečnostný zdroj avizoval, že Izrael vidí jasnú súvislosť medzi útokmi v Paríži, štvrtkovými samovražednými atentátmi v Bejrúte a haváriou ruského lietadla v Sinajskej púšti v Egypte. Izraelské bezpečnostné a tajné služby - Mossad a Šin Bet, ako aj vojenská rozviedka (Aman), patria k najefektívnejším vo svete.

12:05 Juncker: EÚ by sa v súvislosti s Parížom nemala pridávať k nečestným reakciám

Krajiny Európskej únie by sa nemali pridávať k "nečestným" reakciám spájajúcim útoky v Paríži s odmietaním utečencov ako takých, pretože strelci vo Francúzsku boli kriminálne živly, a nie žiadatelia o azyl, povedal predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker.

Hneď po atentátoch vrcholní poľskí a slovenskí predstavitelia spochybnili relokačný plán Európskej únie vyhláseniami, že parížske násilnosti len posilnili obavy obyvateľov Európy z prijímania moslimských utečencov, vysvetľuje agentúra Reuters.

"Nemali by sme miešať rozdielne kategórie ľudí prichádzajúcich do Európy," zdôraznil Juncker na tlačovej konferencii na okraji summitu lídrov štátov G20 v tureckom turistickom stredisku Belek v provincii Antalya na stredomorskom pobreží.

Jeden z útočníkov z Paríža bol totiž identifikovaný ako osoba, ktorá spolu s inými utečencami vstúpila do Európskej únie cez Grécko. "Ten, kto je zodpovedný za útoky v Paríži... je zločinec, a nie utečenec, nie žiadateľ o azyl," konštatoval Juncker.

"Pozval by som tých v Európe, čo sa snažia zmeniť migračný plán, ktorý sme my prijali - a rád by som im pripomenul, aby boli v tejto otázke seriózni a nepridávali sa k týmto nečestným reakciám," nechal sa počuť Juncker.
"Isté ťažkosti vidím, ale nevidím potrebu meniť náš všeobecný prístup," dodal šéf eurokomisie.

10:08 Pri útokoch v Paríži použili teroristi aj "Satanovu matku"

Atentátnici, ktorí sa podieľali v Paríži na koordinovaných útokoch s množstvom obetí na životoch, použili trhavinu TATP, ktorá je teroristami pre svoju materiálovú nestálosť prezývaná Satanova matka. Informoval o tom parížsky prokurátor Francois Molins.

TATP je skratka pre peroxid acetónu a je to tá istá látka, aká bola použitá v roku 2005 pri útokoch na londýnske metro a autobusovú dopravu. V britskej metropole vtedy zomrelo 52 cestujúcich. TATP je na zozname americkej protiteroristickej centrály vedená ako bežná a relatívne ľahko syntetizovateľná výbušnina, približuje agentúra AP.

Experti z NCTC opisujú Satanovu matku ako látku veľmi nestálu a citlivú na teplo, náraz a trenie. Peroxid acetónu použil aj Richard Reid, ktorý sa koncom roka 2001 počas transatlantického letu z Paríža do Miami neúspešne pokúsil odpáliť trhavinu vo svojej topánke.

Identifikovali ho na základe odtlačkov prstov

Známe je meno občana Francúzska, ktorého identifikovali na základe odtlačkov prstov. Ide o 29-ročného Omara Ismaila Mostefaia, ktorého otca a brata francúzski vyšetrovatelia v sobotu vzali do väzby a v ich bytoch urobili prehliadku. Mostefaiovo meno na sociálnej sieti Facebook zverejnil aj Pierre Gorges, primátor mesta Chartres, kde podozrivý od roku 2012 žil.

Podľa francúzskych médií Mostefai v zime na prelome rokov 2013-14 strávil niekoľko mesiacov v Sýrii, kam sa dostal z Turecka. Rodina o ňom v poslednom čase nemala žiadne správy. Podľa brata bol nejaký čas v Alžírsku, odkiaľ rodina pochádza.

Meno ďalšieho predpokladaného útočníka zverejnil srbský denník Blic, ktorý vo svojom vydaní prináša fotokópiu sýrskeho cestovného dokladu nájdeného údajne na mieste jedného z parížskych útokov a vydaného na meno Ahmad Almohammad. Muž má podľa pasu 25 rokov.

Do západnej Európy sa dostal cez Srbsko

Denník Blic neodhaľuje svoj zdroj, z ktorého získal snímku pasu, ale píše, že srbské úrady dostali od francúzskych bezpečnostných zložiek žiadosť o pomoc a sprístupnenie databázy do krajiny prichádzajúcich migrantov. Do západnej Európy sa tento muž dostal cez Srbsko.

Francúzske médiá však k identickému príbehu o púti "utečenca" zo Sýrie na západ Európy cez grécky ostrov Leros uvádzajú iné meno - má údajne ísť o Abbdulakbaka B., ktorý sa 3. októbra vylodil na gréckom ostrove Leros, kde ho zaregistrovali podľa smerníc EÚ a odkiaľ sa balkánskou trasou dostal do Francúzska.

Tajným službám nebol známy

Grécke úrady pripustili, že medzi útočníkmi v Paríži mohli byť až dvaja muži, ktorí sa do Francúzska dostali po balkánskej ceste a cez jej vstupnú bránu - Grécko. Parížsky prokurátor Francois Molins potvrdil, že na mieste jedného z výbuchov sa našiel pas Sýrčana narodeného v roku 1990. Prokurátor podotkol, že na rozdiel od Mostefaia, táto osoba francúzskym tajným službám nebola známa. 

Francúzski vyšetrovatelia zatiaľ nedospeli k záveru, či nájdený pas skutočne patrí útočníkovi. Podľa zdrojov zo súdneho lekárstva citovaných rozhlasovou stanicou Europe 1 dvaja z útočníkov mali len 15-18 rokov. Oficiálne túto informáciu nikto nevyvrátil ani nepotvrdil.

Útoky v Paríži odsúdili aj militantné hnutia z Blízkeho východu

Vodcovia militantných hnutí Hizballáh, Hamas a Islamský džihád v sobotu odsúdili teroristické útoky v Paríži, ku ktorým sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát. Tieto útoky islamistov s vyše 120 obeťami na životoch majú byť odvetou za politiku Paríža na Blízkom východe a za urážky proroka Mohameda, uviedol IS vo svojom vyhlásení.

Generálny tajomník libanonského šiitského proiránskeho hnutia Hizballáh Hasan Nasralláh v televíznom prejave označil útoky v Paríži za "slepý terorizmus" a poznamenal, že "náš ľud v tomto regióne pozná veľmi dobre terorizmus, akého sa Islamský štát dopustil vo francúzskom hlavnom meste."

Nasralláh spomenul aj nedávne samovražedné atentáty v Bejrúte, pri ktorých zahynulo 43 ľudí. Odohrali sa na juhu libanonskej metropoly považovanom za baštu hnutia Hizballáh, ktorého jednotky bojujú v občianskej vojne v Sýrii po boku vládnej armády vernej prezidentovi Bašárovi Asadovi.

Sériu útokov v Paríži ostro odsúdilo aj palestínske hnutie Hamas, ktoré súčasne vyjadrilo sústrasť rodinám obetí a zaželalo Francúzsku návrat k bezpečnosti. Vysokopostavený predstaviteľ hnutia Islamský džihád Náfiz Azzám tiež odmietol atentáty v Paríži a pred novinármi vyhlásil, že "islam nedovoľuje takúto ľubovôľu a svojvoľné zabíjanie." Hamas a Islamský džihád sa pritom v minulosti prihlásili k zodpovednosti za spáchanie sérií samovražedných atentátov, pri ktorých prišli o život stovky Izraelčanov.

FBI vysiela do Paríža svojich agentov

Americký Federálny úrad pre vyšetrovanie vyšle svojich agentov do Paríža, aby sa tam zapojili do vyšetrovania teroristických útokov, ktoré sa odohrali uplynulý piatok a vyžiadali si vyše 120 obetí a viac ako 300 zranených. V tíme FBI budú aj špecialisti na analýzu dát získaných z elektronických prístrojov ako mobilné telefóny či počítače. Iní agenti FBI by mali získavať a vyhodnocovať informácie od francúzskych vyšetrovateľov a sprostredkúvať ich americkým úradom.

Ako v noci nadnes informovalo americké ministerstvo spravodlivosti, vzhľadom na to, že medzi obeťami je najmenej jedna občianka Spojených štátov a ďalší Američania môžu byť zranení, americké úrady podnikajú všetky dostupné kroky, aby obetiam a ich rodinám poskytli náležitú pomoc a podporu prostredníctvom ministerstva zahraničných vecí a FBI.

Biely dom oznámil, že Spojené štáty nemajú informácie, ktoré by protirečili počiatočnému vyhodnoteniu francúzskych úradov, že za útokmi v Paríži je extrémistická organizácia Islamský štát. Biely dom vydal toto vyhlásenie po tom, ako sa pod vedením prezidenta Baracka Obamu uskutočnilo zasadnutie národnej bezpečnostnej rady. Biely dom ďalej konštatoval, že nateraz neexistuje žiadna špecifická či reálna hrozba voči USA. Úrady napriek tomu preskúmali platné bezpečnostné opatrenia v rámci krajiny.

Francúzska polícia zadržala otca a brata útočníka v klube Bataclan

Otca a brata samovražedného atentátnika, ktorý v piatok útočil v parížskom klube Bataclan, vzali do väzby. V ich bytoch polícia urobila prehliadku, informovali v noci nadnes francúzske médiá. Prehliadkam a výsluchom sa museli podrobiť aj ďalší členovia rodiny útočníka, ktorého vyšetrovatelia oficiálne identifikovali ako 30-ročného francúzskeho občana. Policajné razie sa konali pod velením elitnej protiteroristickej jednotky SDAT a za účasti zásahovej jednotky Raid sa uskutočnili v regiónoch Aube a Essonne.

Tento samovražedný atentátnik spolu s komplicmi v koncertnej sále klubu Bataclan vyše dve hodiny zadržiaval a terorizoval návštevníkov koncertu americkej skupiny Eagles of Death Metal. Masaker, ktorý tam rozpútali, si vyžiadal najmenej 89 obetí na životoch.

Parížsky prokurátor Francois Molins v sobotu potvrdil, že tento terorista bol oficiálne identifikovaný vďaka odtlačkom prstov. "Ide o osobu narodenú 21. novembra 1985 v Courcouronnes, v kraji Essonne," ktorý mal v minulosti problémy so zákonom, bol za ne osemkrát odsúdený, ale nikdy nie na trest väzenia. Od roku 2010 bol objektom záujmu tajných služieb pre podozrenie, že sa nechal radikalizovať. Nebol však sledovaný ako podozrivý z členstva alebo sympatií k teroristickým skupinám.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok