Slovinsko migračnú krízu nezvláda, premiér znova hovorí o plote

TA3 TASR
7.11.2015 22:37

Slovinsko má obavy, že situáciu s utečencami nezvládne. Podľa premiéra Mira Cerara v najbližších desiatich dňoch by mohlo do krajiny prísť až stotisíc utečencov.

Sprísnená ochrana hraníc

Na zastavenie rastúceho počtu utečencov prichádzajúcich do krajiny zvažuje Slovinsko sprísnenú ochranu svojich hraníc. Ak sa situácia v nadchádzajúcich dňoch výrazne nezmení, kontrolu posilní pravdepodobne s pomocou "technických bariér", uviedol premiér Miro Cerar v rozhovore pre noviny Večer.

K možným opatreniam na ochranu hraníc patria plot, "ak to bude nevyhnutné", zvýšená prítomnosť polície alebo dokonca armády. Slovinsko je s dvoma miliónmi obyvateľov najmenším štátom na tzv. balkánskej trase migrantov, do krajiny denne prichádza v priemere okolo 7000 ľudí.

Cerar: To nemôžeme zvládnuť

"V najbližších desiatich dňoch by mohlo prísť až 100.000 utečencov. To nemôžeme zvládnuť," dodal Cerar s tým, že momentálne má vláda zodpovednosť v prvom rade voči vlastným občanom.

Slovinsko od 17. októbra, od uzavretia maďarskej hranice s Chorvátskom, zaznamenalo príchod vyše 157.000 utečencov. V piatok ich do krajiny prišlo 5600, informovala agentúra STA s odvolaním sa na políciu.

Zo Slovinska smerujú utečenci do Rakúska, kam len v piatok dorazilo približne 6800 ľudí, oznámila rakúska polícia. Väčšina z nich už medzičasom cestuje ďalej, do Nemecka, okrem iného mimoriadnymi vlakmi rakúskych železníc. Postupne však narastá aj počet žiadostí o azyl v Rakúsku.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok