Charlie Hebdo pobúril Rusov, skarikovania neušetril ani tragický let

ČTK
6.11.2015 11:00

Pobúrenie v Rusku vyvolali karikatúry francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktoré si vzali na mušku nedávnu katastrofu ruského civilného lietadla v Egypte s 224 obeťami na životoch.

Charlie Hebdo pobúril Rusov, skarikovania neušetril ani tragický let
SITA/AP

Tvrdé reakcie na sociálnych sieťach

Jeden z obrázkov žartuje o nebezpečnosti ruských nízkonákladových aeroliniek, na druhom trosky a telá padajúce z oblohy na fúzatého ozbrojenca sprevádza poznámka o zintenzívnení ruských náletov na islamistov.

"Kde sú karikatúry masakry ich redakcie? Nejako si ich nepamätám," poznamenal na Twitteri jeden z Rusov v narážke na masaker, kedy dvaja teroristi postrieľali desať ľudí v parížskej redakcii Charlie Hebdo, vrátane šéfredaktora, ako aj dvoch policajtov. "Škoda, že ich vtedy všetkých nedorazili. Toto prekračuje všetky medze," napísal druhý.

Nevôľu vyjadrila aj hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. "Je ešte niekto Charlie?" spýtala sa na Facebooku v narážke na januárovú vlnu solidarity so zmasakrovanou redakciou pod heslom Je suis Charlie.

Pobúrenie v parlamente

Podpredseda dolnej komory ruského parlamentu, Štátnej dumy, označil karikatúry za cynické a vyzval francúzsku verejnosť, aby zareagovala.

"Tieto karikatúry nie sú v podstate satira, ale špinavý posmech. Možno ich označiť jedine za donebavolajúci cynizmus," povedal prvý podpredseda dumy Ivan Melnikov z radov opozičných komunistov. Názor by však podľa neho mala vyjadriť predovšetkým francúzska verejná mienka a Rusi by nemali zovšeobecňovať a vzťahovať svoj názor na celú západnú Európu.

Žurnalistika by sa podľa Melnikova mala opierať o jasné morálne normy: "Pokiaľ to nerobí, stáva sa niečim iným, než žurnalistikou," zdôraznil.

Charlie Hebdo je známy svojim provokatívnym konaním a nonkonformizmom.

charlie1_0a000002-e2f0-3263.jpg
zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok