Stredné Slovensko zasiahlo zemetrasenie, na domoch praskali steny

TA3 SITA TASR
3.11.2015 16:15

Na slovenské pomery relatívne silné zemetrasenie zasiahlo oblasť medzi Breznom a Banskou Bystricou. Niektorým ľuďom podľa medializovaných informácií spôsobilo škody.

Epicentrum medzi Brusnom a Breznom

Obyvatelia stredného Slovenska mohli pocítiť otrasy zeme. Toto územie popoludní zasiahlo zemetrasenie. S informáciou prišiel ako prvý portál aktualne.sk. O zemetrasení informuje aj seizmologická stránka zemetrasenia.sk.     

"Dňa 3. novembra 2015 došlo na strednom Slovensku k zemetraseniu s lokálnou magnitúdou 3,2, ktoré bolo aj makroseizmicky pozorované  obyvateľmi okolitých obcí," informujú seizmológovia. Podľa doposiaľ nahlásených pozorovaní by sa malo epicentrum zemetrasenia nachádzať medzi Brusnom a Breznom.

Zemetrasenie zaznamenali seizmické stanice slovenskej Národnej siete seizmických staníc a Lokálnej seizmickej siete východné Slovensko. Geofyzikálny ústav SAV v Bratislave bude analyzovať záznamy seizmických staníc, ako aj údaje o pozorovaných účinkoch zemetrasení.

Ako uviedli aktuality.sk s odvolaním sa na čitateľov, v niektorých domoch sa triasol nábytok a vznikli škody, napríklad popraskaný sadrokartón na stenách.

fdfsfdfd_0a000002-e139-130d.jpg

Zemetrasenie vraj pripomínalo výbuch plynu

Ako uviedla Viera Hudíková, starostka Dolnej Lehoty v okrese Brezno so 735 obyvateľmi, ľudia zostali vystrašení. Vybehli do stredu dediny, nevedeli, čo sa deje. Vydedukovali, že to bude asi zemetrasenie. Bolo ho cítiť v celej dedine. Miestni zatiaľ nikdy nič podobné nezažili.

"Pocítili sme to dosť silno. Bolo to ako výbuch plynu. Na konci dediny to cítili, akoby sa valila tlaková vlna a bolo počuť také dunenie. Na jednom dome spadol komín, iný zostal poškodený. V stredu urobíme obhliadku domov v dedine a zosumarizujeme škody. Vyhlásili sme aj do obecného rozhlasu, aby ľudia vypísali dotazníky, čo cítili a aké škody utrpeli," konštatovala Hudíková.

zdielať
zdielať
mReportér
Komentáre k článku
Zdielajte článok